Jarenlange ruzie met racistische buurvrouw mondde uit in gevecht: 'Ze schold onze kinderen uit'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Twee jaar lang loopt de spanning tussen buren in Utrecht langzaam maar zeker op. In juli van dit jaar escaleert de situatie en raken ze met elkaar in gevecht. Er werd gedreigd met messen en geslagen met een stalen buis en een hockeystick. Alle vier de buren raakten gewond. Vandaag stond in de rechtbank één van de gezinnen terecht, vader en moeder van drie kinderen: "Onze buren discrimineren constant."
'Kankerapen', dat had de buurvrouw van de 39-jarige man en 36-jarige vrouw, die van (zware) mishandeling worden verdacht, op die bewuste dag in juli volgens de vrouw naar haar kinderen geschreeuwd. "We hebben al twee jaar last van haar. Ze noemt mijn man een 'kutaap' en scheldt onze kinderen uit", vertelt de vrouw. De opmerkingen op deze bewuste ochtend in juli waren de druppel voor haar. Ze loopt naar de buurvrouw toe. "Ik vroeg of ze wilde stoppen met het racistisch bejegenen van mijn kinderen."
De buurvrouw begon daarop te schreeuwen, verklaart de vrouw. "Ze kwam ineens heel dichtbij, ik voelde mij in het nauw gedreven. Toen duwde ik haar weg." Op dat moment komt haar man naar buiten die de twee uit elkaar trekt. Ze gaan naar binnen en de vrouw stapt even later in de auto om naar haar moeder te gaan.

'Er is iets met papa'

Niet veel later wordt ze gebeld door haar dochtertje. Er is iets met papa. De vrouw draait om en rijdt naar huis. "Rechts op de stoep zie ik mijn buurman met een mes maar ik zag mijn partner nergens. Ik raakte in paniek", vertelt de vrouw, hevig geëmotioneerd. "Ik stap de auto uit en zie mijn dochter in paniek voor de deur staan. Op dat moment komt mijn buurvrouw recht op mij af."
Er volgt een worsteling en beide vrouwen vallen op de grond. Intussen loopt het tussen de buurmannen ook uit de hand. Op een zeker moment staan ze beiden met een mes in hun hand. De buurman heeft ook nog een stalen buis vast, de verdachte een hockeystick. Er wordt gedreigd en de man slaat zijn buurman op het hoofd met de hockeystick. Even later komt de politie de straat binnenrijden en stopt het gevecht. Alle vier hebben ze lichamelijk letsel. De kinderen hebben het gevecht van begin tot eind gezien.

Zelfverdediging

Voor de twee verdachten voelde deze ochtend, dit handgemeen, als zelfverdediging, verklaren ze in de rechtbank. Het jarenlang moeten verdragen van racistische buren mondde uit in dit gevecht. Niet alleen op deze dag in juli, maar ook op veel andere momenten wordt het stel uitgescholden. Hoer, zwarte, kankerapen: volgens het stel komen dit soort leuzen steevast voorbij. Zodoende was deze ochtend in juli er een vol opgekropte frustratie. Het versterkte hun drang om het gezin te beschermen, dat leidde tot geweld.

Kinderen hebben alles gezien

"Deze zaak kent alleen maar verliezers", zegt de officier van justitie. "Het is treurig dat dit zo uit de hand loopt. Vooral voor de kinderen die ter plaatse waren." Alle drie de kinderen krijgen EMDR-therapie. Het OM vindt wel dat beide ouders verantwoordelijk gehouden moeten worden voor deze situatie. Met de uitleg van zelfverdediging ging de officier dan ook niet mee. "Ze zijn over de grens van het strafrechtelijk aanvaardbare gegaan en dat neem ik ze kwalijk. Maar ik zie ook hoezeer er twee kanten aan dit verhaal zitten, het andere stel kan net zo strafbaar zijn."
De officier vindt de verklaringen authentiek en dat neemt ze mee in haar eis. Taakstraf, voor beiden, besluit ze. Met aftrek van de drie dagen die ze al in de cel hebben doorgebracht. Daarmee hoeft de vrouw geen taakstraf meer uit te voeren maar voor de man wil het OM een taakstraf van 120 uur zien. "Slaan met een voorwerp, daar staat een gevangenisstraf op", legt de officier uit. "Maar de impact van de dag is al flink te noemen." Een gevangenisstraf vond de officier dan ook te veel.

Lastige zaak

De rechter had lang de tijd nodig om tot een oordeel te komen. In het geval van de vrouw besloot de rechter dat noodweer wél aan de orde was. Haar verklaring was authentiek en werd bijgestaan door verschillende getuigen. De vrouw werd dan ook vrijgesproken.
Voor haar partner ligt het verhaal anders. De rechter snapt dat hij wapens is gaan halen om zichzelf te verdedigen, de buurman had dat immers ook gedaan. "Maar waarom sloeg u de man op zijn hoofd en niet op zijn benen? Voor mij gaat u een grens over door op zijn hoofd te slaan."
De rechter vond wel dat de buurvrouw de aanstichter is geweest in dit hele verhaal. Een taakstraf opleggen mocht ze niet, het gaat immers om bewezen zware mishandeling. De man krijgt dan ook een gevangenisstraf voor twee maanden, maar wel een voorwaardelijke met een proeftijd van een jaar.
Het stel is inmiddels met hun drie kinderen verhuisd naar Woerden. Ze volgen therapie en hopen op meer rust.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met RPL Woerden.