Boa's mogen hoofddoek of keppel dragen van Utrechtse gemeenteraad, bond is tegen

© ANP
UTRECHT - Boa's in de gemeente Utrecht moeten een hoofddoek of keppel kunnen dragen tijdens hun werk. Dat wil een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad, op initiatief van DENK, Student & Starter en Partij voor de Dieren.
De partijen zijn er groot voorstanders van dat de gemeente diversiteit en inclusiviteit uitdraagt. Bovendien kan het in sommige andere landen al langer en werkt het daar prima, stellen ze. Met 34 stemmen voor en 9 stemmen tegen werd de motie aangenomen. Alleen VVD, PVV, Stadsbelang Utrecht en ChristenUnie-raadslid Jan Wijmenga stemden tegen het voorstel.

'In strijd met landelijke regels'

Volgens BOA ACP-voorzitter Richard Gerrits druist het dragen van een keppel of hoofddoek in tegen landelijke regels: "De motie die ze hebben aangenomen is in strijd met landelijke regelgeving dat mensen in een uniform geen uitingen mogen dragen die met geloofsovertuiging te maken hebben." Bovendien is er vanuit de boa's nooit de vraag gekomen of dit moet kunnen, aldus Gerrits.
Burgemeester Dijksma laat weten dat Utrecht dit besluit alleen neemt. Ze gaat in overleg met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag om deze veranderingen gezamenlijk door te voeren.
Momenteel mogen gemeentelijke handhavers geen levensbeschouwelijke uitingen dragen tijdens hun werkzaamheden. De wijziging van de kledingvoorschriften moet voor het einde van het tweede kwartaal van volgend jaar gerealiseerd zijn, zo vindt de raad.