Artsen gaan op straat met ongevaccineerden in gesprek: 'Willen fabels ontkrachten'

© Pixabay
UTRECHT - Artsen gaan dinsdag in Utrecht de straat op om in gesprek te gaan met mensen die twijfelen over het coronavaccin. Het initiatief komt van Bernard Leenstra, huisarts in opleiding. "We willen laten zien: we zijn er om naar je te luisteren."
Of hij iedereen gaat overtuigen, is maar de vraag. Maar daar is het Leenstra ook niet om te doen. Hij wil vooral onnodige twijfels over het vaccin wegnemen. "Er zijn een stuk of 28 valse mythes", zegt Leenstra. "Wat je merkt, in de samenleving, maar ook in mijn spreekkamer, is dat mensen zich op basis van fabels niet laten vaccineren. En die fabels wil ik ontkrachten."
Er zijn mensen die door misinformatie zijn gaan twijfelen.
Bernard Leenstra
"Bijvoorbeeld dat je onvruchtbaar zou kunnen worden", noemt hij op. "Of dat we de lange termijn bijwerkingen helemaal niet weten. Dat is echt allemaal onzin en dat kan je weerleggen."
Of iemand wel of niet een vaccin neemt, is nog altijd een eigen keuze, benadrukt hij. "Maar er zijn mensen die door misinformatie zijn gaan twijfelen. Die twijfel kunnen we wegnemen en zo laten ze zich hopelijk alsnog vaccineren."

De straat op

Het gaat hem aan het hart, merk je al snel als Leenstra aan het woord is. Het frustreert hem dat er zoveel onnodige twijfels zijn. En dus roept hij collega-artsen op met hem mee de straat op te gaan dinsdag.
In witte doktersjas zal hij staan bij een GGD-locatie in de stad. Met borden en flyers nodigt hij voorbijgangers uit om vooral vragen te stellen. Andere huisartsen en ook bijvoorbeeld de artsen van Utrechtse ziekenhuizen zijn gevraagd of ze zich willen aansluiten. Zo'n vijftig artsen en enkele verpleegkundigen hebben al gereageerd op de oproep.
Ik maak de mensen duidelijk: ik heb maar één belang en dat is jouw belang.
Bernard Leenstra
Als het aan Leenstra ligt, zullen ze de hele week ergens in de stad staan om het gesprek met mensen aan te gaan. Mocht het een succes blijken, dan wordt de actie daarna mogelijk verlengd. In Rotterdam werden in elk geval goede ervaringen opgedaan bij een soortgelijk initiatief.
Of hij niet bang is voor boze reacties nu de frustraties over de coronapandemie oplopen? "Nee", zegt Leenstra. "Dan ga je het gesprek aan. We vergeten te luisteren soms. We kunnen wel steeds praten over dwangmiddelen, maar je kunt beter luisteren en angst proberen weg te nemen. Daarvoor heb je eerst vertrouwen nodig. Daarom maak ik de mensen duidelijk: ik heb maar één belang en dat is jouw belang."