Akkoord over nieuwe cao medewerkers UMC: 'Blij na zo veel staken'

© ANP
UTRECHT - Er is een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor medewerkers van universitaire ziekenhuizen. Leden van FNV, FBZ, LAD en CNV moeten nog wel instemmen en als dat gebeurt, gaat de geplande staking op 25 november niet door. Aan die nieuwe stakingsactie zouden zeker 10.000 zorgmedewerkers meedoen van 366 afdelingen.
In de nieuwe cao komt er structureel meer loon bij en zijn er afspraken gemaakt over het terugdringen van de werkdruk, melden de bonden. Het gaat om minimaal 75 euro bruto per maand extra voor iedere werknemer. Daarnaast wordt het minimumloon per 1 januari 2022 verhoogd naar 14 euro. Ook krijgen werknemers een toeslag als roosters binnen 72 uur worden gewijzigd, een betere toelage voor onregelmatige diensten en komt er meer rusttijd na een bereikbaarheidsdienst of na een nachtdienst.

Uitwerking plannen

"Op zich ben ik blij dat er na zoveel staken een beter akkoord is gekomen", zegt IC-verpleegkundige Irina Angel van UMC Utrecht. Zelf heeft ze ook gestaakt voor een betere cao. "Ik vraag me wel af hoe inhoudelijk de plannen opgeschreven staan. Er zijn allerlei initiatieven om de uitwerking duidelijk te krijgen, want werkdruk verlaag je niet alleen door de rusttijd te verlengen, dus daar zal inhoudelijk verder naar gekeken moeten worden."
Volgens Angel heeft de ziekenhuiszorg een gigantisch groot probleem, onder meer vanwege de hoge coronacijfers. "Het is niet meer uit te houden. Dat uit zich in het feit dat heel veel personeel thuis zit met burn-outklachten omdat de werkdruk gigantisch hoog is. Je moet continu aan staan, bereikbaar zijn, er is veel geschuif in diensten en er is geregeld te weinig personeel."
Het probleem heeft niet alleen met corona te maken, weet Angel. "We weten al meerdere jaren dat er een enorm zorgtekort dreigt omdat er meer mensen opgeleid moeten worden omdat de zorgvraag toeneemt. Dit jaar zijn alleen al 27.000 medewerkers die de zorg hebben verlaten vanwege de werkdruk en omdat ze geen werkplezier kunnen vinden. Dat maakt de druk alleen maar groter."

'Maximale eruit gehaald'

"We zijn blij dat umc-werknemers eindelijk worden gehoord en dat de twee actiedagen en de dreiging van een derde zondagsdienst tot een doorbraak hebben geleid", zegt FNV-bestuurder Elise Merlijn. Ze is blij dat er een akkoord is over een structurele verbetering in plaats van een incidentele salarisverhoging. CNV-onderhandelaar Aaldert Mellema zegt dat het maximale eruit is gehaald.
Er zijn acht academische ziekenhuizen in Nederland. Behalve UMC Utrecht zijn dat het Amsterdam UMC, het VU Medisch Centrum (ook in Amsterdam), het Erasmus MC in Rotterdam, het LUMC in Leiden, Maastricht UMC+, het Radboudumc in Nijmegen en UMC Groningen.