Eten bij wildvreemden: in Utrecht regelt een stichting etentjes voor meer verbinding

UTRECHT - Aardappels geschild, spekjes gebakken, rookworst in de pan: Henk-Jan van Vulpen en Maarten Slangen staan - met schort en al - klaar voor hun gasten. Ze kennen de namen, en o ja, dat een iemand een kat heeft. Maar verder? "Niet zo veel eigenlijk", lacht Maarten. "En dat is nu juist het leuke. Dat je écht nieuwe mensen leert kennen. En laten we eerlijk zijn: dat kan toch het beste tijdens een etentje?"
Al de hele week komen Utrechters - die elkaar nooit eerder zagen - bij elkaar thuis om samen te eten. Stichting Eet Mee matcht deelnemers aan elkaar om meer sociaal contact tot stand te brengen. Vandaag, met Sint Maarten, in het bijzonder. Henk-Jan en Maarten maken stamppot voor andere deelnemers. "Spannend? Nee, zeker niet. Juist leuk, nieuwe mensen ontmoeten."
Kijk mee bij het etentje van Henk-Jan en Maarten, die Saskia en Emilie over de vloer kregen.
Ze zagen in een wijkkrant een oproep voorbijkomen van stichting Eet Mee. De stichting heeft het liever niet over eenzaamheid, maar legt de nadruk op verbinding. "Daarom past het ook zo goed bij een feestdag als Sint Maarten", vertelt Rachel Morton-Young van Eet Mee. "Dat gaat over delen; Sint Maarten deelde tenslotte ook zijn mantel. Deze themaweek staat ook in het teken van delen. Niet alleen van eten, maar ook van het uitwisselen van verhalen, gedachten en gelach. Iedereen mag meedoen, je hoeft nergens aan te voldoen."

Nieuwe verhalen

Zo werden Henk-Jan en Maarten aan andere deelnemers gekoppeld. Emilie Jonxis, bijvoorbeeld. Zij schuift bij de mannen aan omdat ze nog niet zo lang in Utrecht woont en haar buurt beter wil leren kennen. Aan de andere kant van de tafel zit Saskia Kipp, die het gewoon leuk vindt om steeds nieuwe verhalen te horen. "Je hoort zoveel dingen die je normaal gesproken niet hoort. Dat vind ik zelf echt prachtig aan dit concept."
Hoewel ze elkaar dus nog niet kenden, rolt het gesprek direct. Een beetje als een blind date, maar dan anders. "Iemand een wijntje of een biertje?", vraagt Henk-Jan lachend. Niet veel later komt de boerenkool de tafel op. "Het lijkt alsof we elkaar al langer kennen, we blijken veel meer gemeen te hebben dan we hadden gedacht", zegt Emilie.
Proost! De vier Utrechters hebben een leuke avond.
Proost! De vier Utrechters hebben een leuke avond. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen

'Soms zelfs vriendschappen'

Rachel Morton-Young, van de stichting, hoopt dat veel meer mensen dit voorbeeld volgen. "In coronatijd hoorden we steeds vaker hoeveel behoefte mensen hadden aan sociaal contact. Wij zijn er om daar op een toegankelijke manier mee te helpen. Wie weet groeien hier wel vriendschappen uit, dat weet je nooit."