Utrechtse BuurtBands in de lift: 'Als je hier komt, word je meteen opgenomen in de groep'

© RTV Utrecht / Dion Balfoort
UTRECHT - Tussen tien en half elf druppelen er steeds meer mensen binnen bij Theater Zimihc in de Utrechtse wijk Wittevrouwen. Elke week verzamelt de band - die nu bestaat uit een mannetje of 20 - hier om een uur lang liedjes te spelen en nieuwe te leren. ''Het is heel aantrekkelijk voor mensen om in een ontspannen omgeving muziek te maken met elkaar, waar er geen druk gelegd wordt op niveau en waar vooral de focus ligt op het spelplezier'', legt orkestleider Peter de Boer uit.
Iedereen mag muziek muziek maken bij de Utrechtse Buurtband
De BuurtBand is een initiatief dat ontstaan is vanuit de Stichting Fort van de Verbeelding, dat meerdere maatschappelijke muziekprojecten organiseert. Jong, oud, wel ervaring, geen ervaring, iedereen maakt muziek met iedereen. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Het initiatief van Fort van de Verbeelding is een succes en daarom heeft het de Toegankelijkheidsprijs 2021 gewonnen.
De Boer kon vorig jaar onverhoopt niet verder met het 'Grijze Koppen Orkest', omdat hij vanwege de coronamaatregelen geen toegang kreeg tot ouderenplekken: ''Toen ook nog de scholen dicht gingen, zaten we met de handen in het haar. "Wat moeten we nu?'' Maar die periode bleek van korte duur, want al snel werden hij en zijn collega's alweer benaderd voor een nieuw project met verstandelijk beperkten van De Wilg. ''We hebben meteen supersnel geschakeld en voor ik het wist hadden we vier BuurtBands in Utrecht.''

Muzikanten waaien aan

Ondanks dat dit alweer de vijfde BuurtBand in Utrecht is, zijn er deze ochtend ook weer mensen bij die al sinds de eerste etappe van de pilot meedoen. Millan Hogarth is een van die personen die al langer lid is van de band: ''In het begin ging ik mee als vrijwilliger en begeleidde ik mensen die dat nodig hadden. Al vrij snel werd ik zelf ook enthousiast en ben ik mee gaan doen.''
Er is vandaag ook iemand bij die toevallig gewoon aan het rondkijken was in het buurthuis en toch wel nieuwsgierig was geworden. De Boer: '"Elke week is er wel een nieuw gezicht en meestal blijven deze dan wat langer hangen.'' Een gezicht dat vandaag haar debuut maakt bij de gitaristen van de groep is Yvonne Michel. ''Ik heb vannacht nauwelijks een oog dicht gedaan'', legt ze uit. ''En dat terwijl het niemand hier uitmaakt als je er een keer een maat naast zit'', vervolgt ze.
Michel heeft zelf een gitaar en dus ook muzikale ervaring. Dat geldt niet voor iedereen en ook daar is aan gedacht. Vanuit Fort van de Verbeelding heeft De Boer grote bakken met zelfgemaakte instrumenten meegebracht: ''Zo'n schellenboom of een batphone geeft zo veel energie. Waar anders doe je dat?''
Een van de leden van de band bespeelt een zelfgemaakte schellenboom.
Een van de leden van de band bespeelt een zelfgemaakte schellenboom. © RTV Utrecht / Dion Balfoort
De buurtband is niet bedoeld voor alleen verstandelijk beperkten en is dat dus ook nooit geweest. ''We wilden niet een soort nieuwe Jostiband beginnen, maar juist die interactie met iedereen aangaan'', vertelt De Boer. ''Als je hier komt, word je meteen opgenomen in de groep. De sfeer is geweldig'', voegt Michel daar nog aan toe.
Niet gek dat juist dit project vorige maand de Utrechtse Toegankelijkheidsprijs heeft gewonnen. De prijswaarde was een bedrag van drieduizend euro en met dat geld hoopt De Boer in elk geval de BuurtBand in Utrecht twee seizoenen in stand te kunnen houden: ''Er zijn natuurlijk gewoon kosten die gemaakt moeten worden.''
Dat de sfeer goed is, is ook duidelijk terug te zien wanneer de groep een nieuw liedje leert. Er wordt gelachen, onderling helpen mensen elkaar en na iets meer dan twintig minuten is het gelukt. Gezamenlijk speelt de groep 'Lambada' en voor een eerste keer klinkt het behoorlijk goed.
De BuurtBand repeteert iedere woensdag van 10:30 - 11:30h in het ZIMIHC Theater Wittevrouwen en je kan altijd spontaan aansluiten.