SP Utrecht schrapt bijeenkomst na 'druk', maar landelijke afdeling ontkent: 'Beschuldiging zwaar onder de gordel'

© ANP
UTRECHT - De Algemene Ledenvergadering over de toekomst van de SP in Utrecht gaat morgenavond niet door. "Naast personele problemen heeft ook meegespeeld dat de landelijke SP de hele dag Vechtclub XL onder druk heeft gezet om de bijeenkomst niet door te laten gaan", meldt de Utrechtse afdeling op Twitter.
De Utrechtse SP-fractie roept haar leden nu op om naar de Algemene Ledenvergadering van de landelijke partij op Zoom te gaan om daar "luid en duidelijk hun stem te laten horen over deze gang van zaken". "Ons doel is en zal zijn om alle strijdbare socialisten bijeen te houden. Later laten we onze verdere plannen weten."
"Het is totale onzin en ik vind het eerlijk gezegd ook zwaar onder gordel", reageert Kamerlid Jasper van Dijk van de landelijke afdeling op de beschuldigingen. "Het zijn verzinsels die nergens op slaan. Laten we dit hoofdstuk snel sluiten en doorgaan met de goede ideeën die we als SP hebben."
De Utrechtse afdeling van de SP wilde in Vechtclub XL praten over de geroyeerde kandidaat-lijsttrekker Floris Boudens en deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen. Binnen de SP is een richtingenstrijd uitgebroken tussen een gematigde en een radicalere tak.
Eind oktober royeerde het landelijke partijbestuur tientallen leden die actief waren bij jongerenorganisatie Rood of bij het discussieplatform Marxistisch Forum. Het gaat onder anderen om Boudens, maar ook SP-Statenlid Michel Eggermont, die zichzelf revolutionair socialist noemt, is geroyeerd. Boudens stond in Utrecht al op de conceptkandidatenlijst.
Als de afdeling en het landelijke bestuur geen oplossing voor het conflict vinden, riskeert de Utrechtse SP een schorsing. Dat zou betekenen dat de socialisten in Utrecht niet aan de verkiezingen meedoen. Het bestuur in Utrecht, dat in een spagaat terechtkwam, is inmiddels opgestapt. Een commissie die door het landelijk bestuur is aangesteld heeft nu de leiding.
Het heroverwegen van de positie van Boudens zou een uitweg uit de impasse kunnen betekenen. Als de lokale afdeling in meerderheid besluit dat er toch geen geroyeerde leden op de Utrechtse kieslijst mogen, raakt hij alsnog het lijsttrekkerschap kwijt. Maar ook het wegsturen van de tijdelijke commissie is een mogelijkheid, wanneer een meerderheid van de Utrechtse SP-leden zich tegen dat besluit keert. In dat geval lijkt een breuk met de landelijke partij onafwendbaar.