Liedjes, lampionnen en lekkers: het is Sint-Maarten (en de koeien hebben staarten)

© ANP
UTRECHT - Het is 11 november, de viering van de doopdag van de heilige Sint-Maarten. Kinderen gaan met hun lampionnen langs de deur en zingen liedjes in ruil voor snoep.
Een van de bekendste versjes is "Sint-Maarten, Sint-Maarten, de koeien hebben staarten. De meisjes hebben rokjes aan, daar komt Sint-Maarten aan". Een andere tekst: "11 november is de dag dat mijn lichtje, mijn lichtje, 11 november is de dag dat mijn lichtje branden mag".
Tijdens Sint-Maarten wil het nog wel eens regenen en koud zijn. Vanavond valt het mee met 7 tot 10 graden. Doordat er weinig wind staat voelt het ook niet zo fris aan. De kans op neerslag is klein en mocht er toch wat vallen, dan is het slechts een klein beetje motregen, meldt Weeronline.

Afgelastingen

Vorig jaar werd vanwege corona afgeraden om met Sint-Maarten langs de deuren te gaan, nu is dat niet geval. Wel worden sommige bijeenkomsten afgelast. Zo gaat de viering in de Sint Martinuskerk in Hoogland niet door vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen.

Historie

Sint-Maarten is de beschermheilige van Utrecht. Al ruim dertien eeuwen is hij nauw verbonden aan de stad. Sint-Maarten werd bekend doordat hij als soldaat de helft van zijn mantel gaf aan een arme bedelaar en na een droom koos om verder te leven als een christen.

Ronde van Sint Maarten op RTV Utrecht

Vandaag zenden RTV Utrecht en UStad het programma Ronde van Sint Maarten uit. Het is een uitgebreide impressie van het evenement op 5 en 6 november in Leidsche Rijn Centrum.