Utrecht bezorgd over inburgering vluchtelingen

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - De gemeente Utrecht is samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zeer bezorgd over een groep van minstens 11.000 vluchtelingen die de komende jaren moet inburgeren, schrijft Trouw. Hoewel het nieuwe inburgeringsstelsel per 1 januari van start gaat, wil het kabinet dat iedereen die voor die datum een verblijfsvergunning kreeg inburgert onder het oude stelsel. Dat is onrechtvaardig en onhandig, schrijven de vier gemeenten woensdag in een brandbrief aan verantwoordelijk staatssecretaris Dennis Wiersma (VVD).
Al in 2018 werd de conclusie getrokken dat het huidige stelsel niet werkt. In dat stelsel wordt de inburgering overgelaten aan de vrije markt. Veel vluchtelingen raakten verstrikt in het aantal keuzes. Ook werden ze soms slachtoffer van malafide taalbureaus, waardoor ze geen Nederlands leerden. Toen schreef onder meer de Nationale Ombudsman dat de overheid het inburgeraars moeilijker in plaats van makkelijker maakt om hun plek te vinden in de Nederlandse samenleving.
In het nieuwe stelsel gaan gemeenten toezicht houden en de kosten betalen. Dat zou in 2020 al gebeuren, maar invoering werd tot drie keer toe uitgesteld. Onder meer omdat gemeenten zonder voldoende geld van het Rijk de verantwoordelijkheid niet wilden dragen die hen in het nieuwe stelsel wordt gegeven. Dit leidde vorig jaar al tot frustratie bij wethouder Maarten van Ooijen. "We zien dat de huidige groep inburgeraars op grote achterstand dreigt te raken in het huidige falende stelsel, waarbij zij zelf verantwoordelijk zijn voor hun inburgering", zei hij toen.