Verslaafde Utrechter verdacht van groot aantal woningbraken met hengelmethode

© Ingezonden
UTRECHT - Hij werd als baby verslaafd geboren, omdat zijn vader en moeder drugsverslaafd waren. Als peuter werd de jonge Ronald door de rechter uit huis geplaatst. De 41-jarige Utrechter is naar eigen zeggen al twintig jaar lang een hardnekkige drugsgebruiker. Om aan geld te komen pleegde hij diefstallen en inbraken. Dat leverde hem een strafblad van 37 pagina's op.
Vandaag stond Ronald voor de Utrechtse rechtbank omdat hij door het Openbaar Ministerie wordt verdacht van het plegen van vijf woninginbraken en zes pogingen daartoe. Die werden allemaal gepleegd op 14 januari en in de nacht van 25 op 26 januari. Daarnaast staan een autokraak en diefstal van een auto en pinnen met een gestolen bankpas op de lange lijst verdenkingen waarvoor hij zich moest verantwoorden.

Betrapt

Op 1 februari werd de Utrechter op heterdaad betrapt toen hij voorovergebogen rondneusde in een opengebroken auto. Een buurtbewoner die glasgerinkel hoorde had de politie gebeld. Een portierraam was vernield en op een zitting van de auto lag een afgebroken ruitenwisser. Ronald had wat muntgeld in zijn hand dat hij in de auto had zien liggen.
Bij zijn aanhouding had de Utrechter een autosleutel in zijn jaszak, die bleek te horen bij een Volvo V40 die op 14 januari was gestolen op de Nieuwe Keizersgracht. De eigenaresse was wakker geworden van een claxon en zag haar eigen wagen wegrijden. Een inbreker bleek door middel van de zogenoemde hengelmethode haar huis binnen te zijn gedrongen.
Twee laptops waren verdwenen en ook een jas met haar fiets-, huis- en autosleutels. Ruim een week na de aanhouding van de Utrechter werd de Volvo teruggevonden in Lunetten. De sleutel die bij de verdachte was gevonden, bleek bij de afgesloten auto te horen. Ronald droeg bij zijn aanhouding Nike-sneakers die volgens de politie bij een woninginbraak op 26 februari in de Trompstraat zijn gestolen. Onder het zadel van zijn fiets zat een stuk ijzerdraad dat geschikt is om in te breken door via de brievenbus een slot open te trekken.

Hengelaar

De rechters namen met de Utrechter de hele waslijst met inbraken door waarvan hij wordt verdacht. In vrijwel alle gevallen was volgens het OM de hengelmethode gebruikt en vonden de inbraken en pogingen in dezelfde buurt plaats. Bij een woninginbraak in de Bremstraat werden op 14 januari een speaker en portemonnees met bankpassen, ov-kaart en rijbewijs gestolen. Een paar uur later werd door Ronald met een van de passen contactloos gepind bij een supermarkt.
In de rechtbank ontkende Ronald vrijwel alle beschuldigingen. Het raam van de auto waarin hij zou hebben ingebroken was al door iemand anders vernield en het portier stond al op een kier, zei hij. De gestolen bankpas waarmee hij pinde had hij op straat gevonden. De sleutels van de Volvo zaten in een jas die hij van het Leger des Heils gekregen en daar hadden zij hem ook de sneakers gegeven.

Opsluiten of behandelen

Volgens de officier van justitie zijn bij de meeste inbraken en pogingen stukken ijzerdraad gevonden, waaruit blijkt dat de dader gebruik maakte van de hengelmethode. Op een van die stukken draad zat ook dna van de verdachte. Dat kan er volgens hem opgekomen zijn, doordat verslaafden op het Lucas Bolwerk met dergelijk ijzerdraad hun drugspijpjes schoon krabben en dat ook van elkaar gebruiken.
Het OM meent dat er voor drie voltooide inbraken en vier pogingen voldoende bewijs tegen de Utrechter is. Dat geldt ook voor de autokraak, autodiefstal en het pinnen met een gestolen pas. Voor de andere verdenkingen vroeg de officier vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. Zij vroeg zich wel af of de samenleving meer gebaat is bij opsluiting of behandeling van de verslaafde veelpleger.

Inbraaktrend

De Utrechtse politie signaleerde begin dit jaar een opvallende trend op inbraakgebied. In januari werden in de stad 39 inbraken gepleegd, waarvan 20 met behulp van de hengelmethode. Het is volgens het OM opvallend dat er na de aanhouding van Ronald nauwelijks meer werd gehengeld. Volgens de verdediging is dit te simpel gedacht, omdat vanaf 23 januari de avondklok ook de nodige invloed had op het aantal woningeninbraken.
De verdachte heeft een dik strafblad en kreeg al drie keer een speciale maatregel voor veelplegers opgelegd. Het OM neemt het hem kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid voor de inbraken neemt. Maar omdat hij nu onder toezicht van de reclassering goed bezig is om zonder drugs zijn leven op orde te brengen, eist de officier twee-en-half jaar gevangenisstraf waarvan twee jaar voorwaardelijk, met een proeftijd van drie jaar.
De voorwaarden waar de man zich aan moet houden zijn een drugsverbod, zoeken naar een baan of zinvolle dagbesteding, begeleid wonen en meewerken aan schuldhulpverlening. Hij heeft een half jaar in voorarrest gezeten en hoeft daarom nu niet terug naar de gevangenis. Maar als het OM merkt dat hij toch weer drugs heeft gebruikt, moet hij de voorwaardelijke celstraf alsnog uitzitten, waarschuwde de officier.

Schuld van ouders

Volgens de advocaat van de verdachte is er voor het merendeel van de verdenkingen onvoldoende bewijs. Hij pleitte voor een veel korter voorwaardelijke deel van de op te leggen straf. In de voorwaarden die het OM de rechtbank wil laten opleggen, kon hij zich wel vinden. Als het Ronald nu lukt om definitief af te rekenen met zijn drugsgebruik, kan hij in de toekomst ook anderen helpen, pleitte de raadsman.
Toen hij van de rechtbank het laatste woord kreeg, kwam Ronald terug op de strenge woorden van de officier van justitie: "Ik ben verslaafd geboren en door de rechter uit huis geplaatst toen ik 1 of 2 jaar oud was. Ik vind het moeilijk dat als ik weer gebruik, ik gelijk gestraft wordt. Het is de schuld van mijn vader en moeder." Na die woorden sloot de voorzitter de zitting. De rechtbank doet op 24 november uitspraak.