Utrechtse Robin van O. langer vast in martelcontainerzaak

© OM
UTRECHT - De vier mannen die mogelijk betrokken zijn bij het inrichten van martelcontrainers in Wouwse Plantage (Noord-Brabant) blijven langer vast. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam besloten. Een van de verdachten is Robin van O., een Utrechtse sportschoolhouder.
Het OM verdenkt de vier van het voorbereiden van zware misdaden zoals ontvoering, afpersing, zware mishandeling en moord. Ook zouden ze lid zijn van een criminele organisatie.
De martelcontainers kwamen aan het licht tijdens een grootschalige politieactie na het kraken van de cryptodienst EncroChat, waarbij rechercheurs de onderlinge berichten van criminelen konden meelezen. Uit onderzoek van TNO bleek dat de containers geluidsdicht zijn. Een schreeuw in de container is niet te horen buiten de loods.

Onschuldig

Tijdens een eerdere zitting zei Van O. onschuldig te zijn. De zaak rond de containers heeft te maken met oplichting, aldus Van O., die dat niet nader uitlegde. "Er zijn te snel conclusies getrokken." Hij kondigde aan in een later stadium openheid van zaken te zullen geven.
Naast Van O. blijven ook zijn medeverdachten Dennis van D., William H. en Christopher Z. vast zitten. Hoofdverdachte Roger P. zit vast in een andere zaak, een grote cocaïnezaak waarin ook Robin van O. verdachte is. Vanaf 26 januari wil de rechtbank de zaak inhoudelijk behandelen.