Utrechter die vriendin mishandelde en gevangen hield in zijn flat moet de cel in

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
UTRECHT - Een 48-jarige Utrechter die zijn vriendin vorig jaar ernstig mishandelde en dagenlang vasthield in zijn flat, moet de gevangenis in. Ook moet hij zijn toenmalige vriendin een forse schadevergoeding betalen.
De rechtbank in Utrecht veroordeelde de man vandaag tot een jaar gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Als hij vrijkomt mag hij drie jaar lang geen contact met de vrouw hebben en ook niet in de buurt van haar huis komen. Op iedere overtreding staat twee weken celstraf.

Bibberend en gewond

De rechtbank vindt bewezen dat de Utrechter de vrouw in de ochtend van 5 augustus vorig jaar ernstig mishandelde. Hij sloeg en schopte haar bont en blauw en verbood haar zijn flat in Overvecht te verlaten. Om te voorkomen dat zij zou vluchten sliep hij op een matras voor de voordeur. Hij maakte haar ID-kaart, rijbewijs, huissleutels en pinpas zoek en vernielde haar twee tablets en telefoon.
Tegenover haar familie deed de verdachte alsof alles goed ging met de vrouw. Hij deed haar simkaart in zijn eigen telefoon en verstuurde uit haar naam berichten. Toen de politie bij hem op zoek ging naar vrouw, maakte hij de agenten wijs dat zij bij haar moeder zat. Toen de politie twee dagen na de mishandeling de flat doorzocht werd zij gevonden; bibberend en gewond zat zij verscholen achter een stapel vloerplaten.

Bewezen

De rechtbank vindt ook bewezen dat de Utrechter twee maanden voor de mishandeling de dochter van zijn toenmalige vriendin heeft bedreigd. Hij hield haar verantwoordelijk voor het leksteken van de banden van zijn auto en belde haar met de mededeling "dan ga je echt voor bloeden meisje." Daar voegde hij in een bericht aan toe: "Wat 4 keer in zijn banden zit gaat 4 keer in je buik." De rechtbank ziet dit als een doodsbedreiging.
De rechtbank neemt het de Utrechter bijzonder kwalijk dat hij geen enkele verantwoordelijkheid neemt voor wat hij de vrouw heeft aangedaan. Bovendien is hij eerder veroordeeld voor mishandeling en vernieling, waarbij specifiek ook sprake was van huiselijk geweld. Hij moet de vrouw ruim 1500 euro schade vergoeden voor de spullen die hij heeft vernield en zoekgemaakt. Daarnaast moet hij haar 6.000 euro betalen voor het leed dat hij haar heeft aangedaan.
Als de verdachte het niet met de uitspraak van de rechtbank eens is, heeft hij twee weken de tijd om hoger beroep aan te tekenen. De rechtbank besliste dat de man in afwachting van dat eventuele hoger beroep teruggaat naar de gevangenis.