SP Utrecht staat voor keuzes waar verkiezingsdeelname van afhangt

© ANP
UTRECHT - De Utrechtse afdeling van de SP praat vrijdag over de kandidatuur van Floris Boudens voor het lijsttrekkerschap van de partij. Op het spel staat de deelname van de SP aan de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. Boudens werd door het landelijk bestuur geroyeerd als lid, maar stond in Utrecht al wel op de conceptkandidatenlijst.
Binnen de SP is een richtingenstrijd uitgebroken tussen een gematigde en een radicalere tak. Vorige maand royeerde het landelijke partijbestuur tientallen leden, onder wie Boudens, die actief waren bij jongerenorganisatie Rood of bij het discussieplatform Marxistisch Forum. De partij beschouwt de bewegingen als aparte politieke partijen die de SP willen infiltreren. Dubbel lidmaatschap is binnen de SP niet toegestaan. Ook SP-Statenlid Michel Eggermont, die zichzelf revolutionair socialist noemt, werd geroyeerd.
Boudens was door de lokale SP aangewezen als lijsttrekker bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Door twee Utrechtse moties kunnen zowel Boudens als Eggermont hun posities behouden. De Utrechtse afdeling ligt daardoor, net als de afdeling Rotterdam, op ramkoers met het partijbestuur.
Als de afdeling en het landelijke bestuur geen oplossing voor het conflict vinden, riskeert de Utrechtse SP een schorsing. Dat zou betekenen dat de socialisten in Utrecht niet aan de verkiezingen meedoen. Het bestuur in Utrecht, dat in een spagaat terechtkwam, is inmiddels opgestapt. Een commissie die door het landelijk bestuur is aangesteld heeft nu de leiding.
Het heroverwegen van de positie van Boudens zou een uitweg uit de impasse kunnen betekenen. Als de lokale afdeling in meerderheid besluit dat er toch geen geroyeerde leden op de Utrechtse kieslijst mogen, raakt hij alsnog het lijsttrekkerschap kwijt. Maar ook het wegsturen van de tijdelijke commissie is een mogelijkheid, wanneer een meerderheid van de Utrechtse SP-leden zich tegen dat besluit keert. In dat geval lijkt een breuk met de landelijke partij onafwendbaar.