Herdenking Kristallnacht bij Joods Monument in Utrecht

© RTV Utrecht
UTRECHT - Voor het Joods Monument in Utrecht wordt vandaag stilgestaan bij de Duitse Kristallnacht. Het antisemitische geweld in 1938 wordt gezien als een voorbode van Hitlers latere pogingen om het Joodse volk te vernietigen.
Om 19.00 uur begint de plechtigheid in Utrecht, waarbij voorzitter Ellen van Praagh van het InterProvinciaal Opperrabbinaat zal spreken. De herdenking wordt gehouden op het plein voor het Spoorwegmuseum, waar sinds 2015 een muur staat met meer dan 1200 namen van Joodse slachtoffers. Die zijn tijdens de bezetting via het toenmalige Maliebaanstation afgevoerd naar de concentratiekampen en nooit meer teruggekeerd.
Ook op andere plaatsen in ons land wordt de Kristallnacht herdacht. Zo ontvangt het Centraal Joods Overleg in de Portugese Synagoge in Amsterdam honderden gasten, onder wie politici en de ambassadeurs van Duitsland en de Verenigde Staten. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp geeft bij deze nationale herdenking een toespraak en Holocaust-overlevende Micha Gelber vertelt over zijn oorlogservaringen.
De Kristallnacht was een door de nazi's georganiseerde haatactie. In de nacht van 9 op 10 november 1938 werden onder meer duizenden synagoges en Joodse winkels geplunderd en vernield. Veel Joden raakten gewond. Naar schatting honderd mensen kwamen om het leven.