TNO: martelcomplex was geluidsdicht gemaakt

© OM
UTRECHT - De martelcontainers in een loods in Wouwse Plantage waren zo goed geïsoleerd, dat een schreeuw om hulp buiten de loods niet hoorbaar zou zijn geweest. Dat staat in een rapport van TNO, waar justitie vandaag uit citeerde tijdens een zitting in de zaak rond het martelcomplex.
Een van de verdachten van de vermoedelijke bende rond de 'martelcontainers' is de Utrechtse sportschoolhouder Robin van O., wiens pand een paar jaar geleden werd beschoten. Hij werd in 2018 door de politie gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst stond.

Tandartsstoel

TNO deed op verzoek van het Openbaar Ministerie een geluidsonderzoek in twee containers, waaronder de container waarin de behandelstoel stond: een tandartsstoel met riemen aan de armleuningen en de voetensteun die ogenschijnlijk was bedoeld om mensen te martelen. TNO verrichtte ook onderzoek aan een container die was ingericht als verblijfsruimte.
"De inrichting blijkt geen amateurwerk, de geluidsisolatie in de containers is met kennis van zaken aangebracht", zei de officier van justitie over de resultaten van het geluidsonderzoek. Ook iemand met een bovengemiddeld stemvolume zou niet hoorbaar zijn buiten de loods. Het rapport is vorige maand aan de advocaten van de verdachten verstrekt.

EncroChat

De martelcontainers kwamen aan het licht tijdens een grootschalige politieactie na het kraken van de cryptodienst EncroChat, waarbij rechercheurs de onderlinge berichten van criminelen konden meelezen.
De rechtbank wil de zaak vanaf 26 januari inhoudelijk behandelen. Voor die tijd wordt een van de hoofdverdachten Robin van O. nog gehoord over het gebruik van de naam 'Slempo' op Encrochat. Het OM heeft sterke aanwijzingen dat Van O. achter Slempo zit. Het account zou zijn beveiligd met een wachtwoord bestaande uit de voornamen en de geboortedata van de kinderen van Van O.
De advocaten van Van O. en drie medeverdachten verzochten de rechtbank dat hun verdachten hun proces in vrijheid mogen afwachten. De rechtbank neemt morgen een beslissing over het verlengen van hun voorarrest.