Utrechtse partijen willen debat over Nieuwe Zandpad: 'Teleurstelling is gigantisch'

De plannen voor het Nieuwe Zandpad.
De plannen voor het Nieuwe Zandpad. © Gemeente Utrecht
UTRECHT - Partijen in de Utrechtse gemeenteraad willen een debat, nu de plannen voor het Nieuwe Zandpad van de baan zijn. Het college liet eerder vandaag weten dat de partij die de werkruimten voor raamprostitutie zou realiseren de financiering niet rond krijgt.
"De teleurstelling is gigantisch natuurlijk", zegt GroenLinks-raadslid Sophie Schers. Haar partij was al vanaf het begin voorstander van het realiseren van de legale seksplekken tussen de waterzuivering en de Einsteindreef. "We waren hier als gemeente al zo lang mee bezig. En het leek erop dat het ging lukken."

'Goed nieuws voor Overvecht'

Een heel ander geluid klinkt bij het CDA. Die partij was altijd al tegen de plannen en reageert dan ook verheugd. "Dit is goed nieuws voor Overvecht", zegt raadslid Bert van Steeg. Volgens hem moest het vroeg of laat wel misgaan. "Het verrast me niet dat dit is gebeurd. In het plan zat veel wensdenken van de gemeente. Maar je kunt nu eenmaal niet alles reguleren", doelt hij op alle voorwaarden die de gemeente aan de nieuwe plek stelde.
Hoe het verder moet, is op dit moment nog niet duidelijk. Een commissie onder leiding van minister van Staat Winnie Sorgdrager gaat nu eerst de toekomst van legale prostitutie in Utrecht onderzoeken. Of daarin opnieuw een rol is weggelegd voor het Nieuwe Zandpad, valt nog te bezien.

Woningen

Wat het CDA betreft is het duidelijk. "Het komt er niet", zegt Van Steeg beslist. Daar sluit nu ook de VVD zich bij aan. Die partij was eerder nog voorstander van de plannen, maar komt daar na de zoveelste tegenslag op terug.
"Sinds 2013 al proberen we raamprostitutie veilig te organiseren, maar telkens mislukt dat", laat de partij in een reactie weten. De VVD vindt het tijd worden voor een andere bestemming voor het gebied en oppert dat het bouwen van woningen een idee kan zijn.
Zover wil GroenLinks op dit moment nog niet gaan. "We moeten kijken naar een plek waar sekswerkers hun werk legaal kunnen doen", zegt Schers. "We moeten de locatie van het Nieuwe Zandpad niet opgeven voordat we een duidelijk beeld van de toekomst hebben."