Woningnood zorgt voor grote druk op daklozenopvang, gemeente zoekt extra locatie

De slaapzaal bij tijdelijke daklozenopvang De Stadsbrug.
De slaapzaal bij tijdelijke daklozenopvang De Stadsbrug. © RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente is hard op zoek naar een extra opvanglocatie voor daklozen voor de komende winter. De locatie die twee jaar geleden opende voor extra opvang tijdens koude dagen, blijkt niet meer afdoende. De grote woningnood in de stad Utrecht en daarbuiten is een van de belangrijkste oorzaken.
"Om de druk op de opvang te verlichten en voldoende plekken en kwaliteit te kunnen borgen, is blijvende inzet op betaalbare woningen nodig", concludeert burgemeester Dijksma in een brief aan de raad.
In 2019 opende de gemeente extra opvang bij De Stadsbrug op de Koningin Wilhelminalaan. Dat is een locatie van WIJ 3.0, waar alleen overnacht wordt tijdens de koudweerregeling, wanneer de gevoelstemperatuur onder het vriespunt zakt. De voorziening is bedoeld voor mensen die normaal gesproken geen aanspraak maken op een slaapplek.
De gemeente verwachtte dat deze plek niet meer nodig zou zijn na de verbouwing van Noiz. Ook het zogeheten project 'Living Lab, Eerst een Thuis' - waarbij mensen die dakloos dreigen te raken of zijn een stabiele woonplek toegewezen krijgen - had de dakloosheid flink terug moeten dringen en de opvang bij De Stadsbrug overbodig moeten maken. Maar in plaats van 250 werden er slechts 105 woonplekken gerealiseerd met dit project.
Een nieuwe locatie is daarom nodig, schrijft Dijksma. Niet alleen omdat er meer opvang nodig is, maar ook omdat de kwaliteit op De Stadsbrug minder is dan in reguliere opvanglocaties Herstart, Sleep Inn en de Noiz. "Op de Stadsbrug wordt nog gebruik gemaakt van slaapzalen wat betekent dat mensen minder rust hebben om te werken aan herstel."