Ook dit jaar alternatief Sint-Maartenfeest in Leidsche Rijn: 'Ongelofelijk veel te beleven'

Archief.
Archief. © Koen Laureij
UTRECHT - Het Sint-Maartenfeest in Utrecht wordt dit jaar opnieuw rond het Berlijnplein gevierd. De traditionele parade door de Utrechtse binnenstad ging vorig jaar vanwege corona niet door, de organisatie koos toen voor een alternatief feest.
Normaal gesproken trekt elk jaar een parade door Utrecht met muziek, dans en enorme lichtsculpturen die door de binnenstad worden getild. Maar vorig jaar werd dat juist omgedraaid: de parade kreeg een vaste plek in Leidsche Rijn en het publiek kon er langs lopen. Dat gebeurt dit jaar dus opnieuw.

'Ongelofelijk veel te beleven'

De Ronde van Sint-Maarten bestaat uit elf locaties en de hele route duurt ongeveer een uur. "Er zijn meer dan tweehonderd lichtsculpturen gemaakt en die worden langs de route opgesteld", vertelt artistiek leider Paul Feld van de Ronde van Sint-Maarten. "Dus je komt binnen in een zee van licht. Er zijn elf plekken waar optredens zijn er doen meer dan achthonderd Utrechtse artiesten mee. Er is programmering op twee avonden tussen 18.00 en 22.00 uur, dus het is een enorme heksenketel backstage."
Wat is er allemaal te zien? "Je komt binnen, we verduisteren het plein en je maakt een hele route mee. Er is een heel nieuw park geopend: het Plantsoen van Boedapest, dus je wordt in een totaal nieuw stukje Utrecht rondgeleid. Je komt in een zee van licht binnen en er is een enorme vuursculptuur, gemaakt van staal en buizen. Er is verder een fanfare en een koor- en dansplek waar elke drie kwartier weer een groep aan het dansen is. Er is dus ongelofelijk veel te beleven."

Toegang tot evenement

Het evenement mag maximaal 7500 bezoekers ontvangen, verdeeld over twee dagen. "Het publiek moet een moment van aankomst reserveren, dus we kunnen per kwartier 250 mensen binnenlaten." En hoewel vanaf morgen voor veel evenementen een coronatoegangsbewijs geldt, hoeft dat hier niet. "Gisteren laat op de avond kregen we het bericht dat we een uitzondering zijn. De eerste avond zouden we dan geen controle van de coronapas hebben en de tweede avond wel. Dus de gemeente heeft met de hand over het hart gestreken, dus dat is voor ons wel prettig."
Het evenement vindt vandaag en morgen plaats.