Laura (28) reageerde op ijsmeester-oproep: 'Belangrijk dat schaatsen op natuurijs blijft bestaan'

UTRECHT - Een stukje cultuur behouden, dat ook volgende generaties kunnen genieten van schaatsen op natuurijs. Dat is de voornaamste reden voor de Utrechtse Laura Agterberg om zich aan te melden als ijsmeester. "Ik zag de oproep en dacht gelijk: dat moet ik doen."
De 28-jarige vrouw is niet de enige die gehoor gaf aan de oproep van schaatsbond KNSB. Honderden mensen willen ijsmeester worden. Bij de schaatsbond stromen de aanvragen voor die functie binnen nadat de bond vrijdag een campagne was gestart omdat een tekort dreigde aan vrijwilligers die bij vorst zorgen voor natuurijsbanen.
Het bewijst volgens de bond dat maar eens te weer dat schaatsen op natuurijs echt in ons dna zit. "En als het aan ons ligt, gaat het daar ook nooit uit", zei Rieks Poelman van de KNSB.
Ook Agterberg ervaart dat zo. Ze stond als kind al op de ijzers. "Zoals velen ben ik opgegroeid met schaatsen, zodra er natuurijs lag zocht ik een plas op of een ondergelopen skeelerbaan in de buurt om lekker te gaan schaatsen."
Waar moet een ijsmeester aan voldoen? Verslaggever Jordi de Jong zocht het uit
Ze krijgt een cursus van de KNSB, maar gaat vooral in de leer bij een ervaren ijsmeester. "Ik moet natuurlijk het ijs gaan verzorgen en bijvoorbeeld wakken afzetten. Dus het is vooral leren terwijl je het doet", aldus Agterberg.
Waar ze precies aan de slag gaat maakt de ijsmeester in spe niet veel uit: "Ik blijf wel graag in de provincie, het liefst ergens in het bos bij een mooie plas. Maar ik ben opgegroeid in Zeist en daar heb je ook een skeelerbaan waar elke winter hard wordt gewerkt aan een mooie baan, dus dat lijkt me ook leuk, om daar weer naar terug te gaan."
Bij de KNSB zijn ruim 450 natuurijsverenigingen aangesloten, die van bijvoorbeeld skeelerbanen, meren en plekken met open water in het bos in de winter als het vriest natuurijsbanen maken. Voordat het gaat vriezen, moet er op die plekken een team van opgeleide natuurijsmeesters en andere vrijwilligers klaarstaan om er een mooie ijsbaan van te maken, stelde de bond vrijdag. Omdat de perioden van aaneengesloten vorst steeds korter worden, vereist dat meer mensen en nieuwe technieken, aldus de bond.
Laura vertelde over haar ambities bij Conny in Aan Tafel!.