Daar gaat ze: Nijntje heeft haar spullen gepakt voor tijdelijke verhuizing naar Oudegracht

UTRECHT - Stapels dozen met spullen staan wijdverspreid in de voormalige bibliotheek op de Oudegracht in Utrecht. Het Nijntje museum trekt vanaf deze week - tijdelijk - in het gebouw.
Wie denkt dat dat een eenvoudige klus is, heeft het mis, benadrukt curator Yolanda van den Berg. "We zijn al lang bezig met de voorbereidingen, om te kijken wat we wel meenemen en wat niet. Dat is een hoop werk, net als je verhuizing thuis eigenlijk, maar dan nog een stuk groter in een korter tijdsbestek."

Nijntje museum wordt groter

Het museum is tijdelijk verplaatst van de Agnietenstraat in de Museumbuurt naar de gracht. Het oude pand is te klein geworden volgens Van den Berg. "Er zijn heel veel mensen die ons willen bezoeken, maar we moesten erg vaak nee-verkopen. Vandaar dat we gaan uitbreiden met een uitbouw van drie verdiepingen."
In die uitbouw komt ook een Nijntje-Café, iets dat ook in het tijdelijke museum zit. Voor nu is het nog stil, want het wordt enkel gebruikt door de bouwvakkers.
Het nijntje museum gaat verhuizen

Oud en vertrouwd

Het nieuwe ontwerp van het museum aan de Agnietenstraat is af en het museum gaat dus flink op de schop, maar Yolanda wil wel op het hart drukken dat het museum oud en vertrouwd blijft. Net zoals bij de Oudegracht het geval is.
"We verhuizen het museum zoals het is, het zal voor de bezoekers dan ook heel bekend overkomen, maar op een nieuwe plek natuurlijk." Een deel van de oude bibliotheek staat nog leeg, maar bepaalde ruimtes zijn al herkenbaar. Van den Berg loopt rond en wijst aan: "Dit wordt het huis van Nijntje, hier de woonkamer, dat zie je al aan de banken, hier de slaapkamer en vandaar het bed." Een ruimte verder is "eigenlijk iets dat iedereen al kent" volgens Yolanda. Daar komen namelijk de boerderij, de dierenhokken en de oceaanwand.
Vanaf eind volgende week kunnen de bezoekers het tijdelijke museum in. Volgend jaar rond de zomer gaat het museum weer terugverhuizen naar de Agnietenstraat.