'Black Friday' niet alleen op vrijdag in Utrecht: 'Zetten in op spreiding'

© ANP
UTRECHT - Black Friday, het jaarlijkse koopjesfestijn overgewaaid uit Amerika, wordt dit jaar in Utrecht op meerdere dagen gevierd. "We zetten in op spreiding en we gaan collectief sowieso niks doen", aldus centrummanager Jeroen Roose-van Leijden.
Dit alles gebeurt om drukte te voorkomen. "Sommige ondernemers verspreiden het over drie dagen, anderen over een week", aldus de manager. "Of een Black-Friday-weekend, dat hoorde ik ook al voorbij komen. Daarnaast adviseren we mensen op tijd inkopen te doen voor de feestdagen en niet het laatste moment af te wachten."
Black Friday is dit jaar op 26 november. Vorig jaar liep het in sommige steden behoorlijk uit de hand. In Rotterdam, Dordrecht en Eindhoven was het zo druk in de binnensteden, dat winkels eerder moeten sluiten.
In Utrecht was dat niet het geval. "We hebben veel gedaan aan communicatie, maar dit is de verdienste van onze inwoners", zei woordvoerder Jochem Hoogenboom van de gemeente Utrecht toen.
Wel nam Utrecht vorig jaar een aantal voorzorgsmaatregelen, denk aan matrixborden en verkeersregelaars. Het is nog niet bekend of ze dat dit jaar opnieuw gaan doen. "Naar aanleiding van de aangekondigde (extra) maatregelen door het kabinet, bekijken we nu wat nodig is", aldus Hoogenboom.

'Doe het niet'

Vakbond FNV roept winkelketens en de politiek dit jaar op het koopjesfeest over te slaan. De vakbond stuurt deze week een brief naar onder andere Inretail, brancheorganisatie van grote winkelketens, en Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.
Linda Vermeulen, bestuurder FNV Winkelstraat: "Vorig jaar bleek het een kardinale fout dat dit krankzinnig drukke uitverkoopfestijn doorging; de besmettingscijfers liepen daarna enorm op."
"Nu de politiek weer maatregelen neemt tegen de verspreiding van corona moeten we ook de keuze maken om medewerkers van winkels en distributiecentra én de klanten niet bloot te stellen aan deze gigantische drukte. Grote winkelketens verscholen zich vorig jaar achter de kreet dat zij de 'drukte zouden spreiden', maar in de praktijk bleek dat uit te pakken in een wekenlange drukte in winkels en distributiecentra."
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei vorig jaar dat de 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad al bij het kabinet hebben aangedrongen op een verbod. Dat weersprak het kabinet toen.