Burgemeester Dijksma naar klimaattop in Glasgow: 'Utrecht heeft wereld veel te bieden'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Als enige burgemeester van Nederland gaat ze volgende week naar de klimaattop in Glasgow. Volgens Sharon Dijksma heeft Utrecht "de wereld veel te bieden als het gaat om het behalen van de klimaatdoelen".
"We zijn koploper op het gebied van duurzame mobiliteit, vergroening en gezond stedelijk leven. Een groot deel van de uitvoering van het akkoord van Parijs, waar ik namens Nederland en de EU over mee onderhandelde in 2015, ligt bij de steden", laat ze weten in een memo aan de gemeenteraadsleden.
Dijksma wijst er ook op dat in Glasgow een "Memorandum of Understanding" wordt ondertekend op het vlak van emissieloos stedelijk vervoer, waar Utrecht een belangrijke partner in is. Het is haar bedoeling om "het stedelijk geluid" te vertegenwoordigen tijdens de top. "Ik maak me er sterk voor dat dit geluid in de internationale onderhandelingen over het klimaat voldoende voor het voetlicht komt."

Met de trein

De burgemeester reist maandag af naar Schotland en keert woensdag weer terug in Utrecht. Ze is onderdeel van de landelijke delegatie die naar de klimaattop gaat. Dijksma zal deelnemen aan panelgesprekken en bij bijeenkomsten zijn van de Europese Commissie, de WHO, de VN en andere internationale organisaties.
Over de manier van reizen, meldt Dijksma: "Ik heb gekeken of mijn werkschema aangepast kon worden op een reis per trein. Voor de heenweg is dat gelukt. Ik zal de uitdaging bij toekomstige reizen aan blijven gaan om een duurzaam alternatief te zoeken."

Ook naar Parijs

Een week later volgt een nieuwe dienstreis voor de burgemeester. Parijs is dan de bestemming. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft Dijksma uitgenodigd om een toespraak te geven over duurzame mobiliteit tijdens het Green Growth and Sustainable (GGSD) Forum, met als thema 'A green recovery: Rethinking the built environment and transport'.
"Naast dit optreden heb ik diverse ontmoetingen met bestuurders van de Franse hoofdstad rond het thema duurzame verstedelijking en mobiliteit. Daar waar ik kan, zal ik me ervoor inzetten om de samenwerking met Parijs te ondersteunen in onze gezamenlijke doelstelling onze steden duurzaam te ontwikkelen voor de toekomst. Ik reis met de trein", aldus de burgemeester.