Toch treinen tussen Arnhem en Utrecht, verkeersleider meldt zich

© Michael Gaida/Pixabay
UTRECHT - Er rijden morgen toch treinen tussen Arnhem en Utrecht, tussen Ede-Wageningen en Barneveld Centrum en tussen Maarn en Rhenen. Er heeft zich vanavond alsnog een verkeersleider gemeld die de vroege dienst van een collega kan overnemen.
Aan het einde van de middag zette ProRail nog een streep door de dienstregeling op de trajecten door een tekort aan verkeersleiders. Ook vandaag vielen daardoor treinen uit. NS en Connexxion gaan nu aan de slag om de dienstregeling volgens plan te laten verlopen. ProRail raadt reizigers aan voor de zekerheid wel een reisplanner te raadplegen.

Verkeersleiders

Verkeersleiders zorgen ervoor dat treinen veilig kunnen rijden. "We hebben er ongeveer 750 nodig om de roosters op een goede manier rond te krijgen. Op dit moment zijn er zestig vacatures", laat ProRail weten. In de zomer waren er geregeld problemen op het spoor door personele problemen.
Dat het de afgelopen dagen om hetzelfde traject gaat maakt het voor de reizigers en vervoerders extra vervelend. "Dit heeft te maken met het feit dat verkeersleiders expliciete kennis moeten hebben van de trajecten waarop ze werken. Niet elke verkeersleider kan op alle trajecten ingezet worden."

Tekorten

ProRail kan 'totaal niet uitsluiten' dat komende tijd vaker volledige trajecten uitvallen. De organisatie zegt er alles aan te doen om de tekorten tegen te gaan. "We vragen veel flexibiliteit van onze collega's. Zo leveren zij geregeld vrije dagen in of draaien ze extra diensten. Om de tekorten tegen te gaan heeft ProRail onder meer het budget voor werving en selectie verachtvoudigd. We zijn blij dat we zien dat de klassen van de opleiding voller raken en dat ook het slagingspercentage van die opleiding is gestegen van 50 procent naar 70 procent."
ProRail kijkt naar oplossingen op korte termijn. "Daarvoor hebben we onlangs nog een oproep aan oud-verkeersleiders gedaan. We hebben ze gevraagd of ze, wanneer nodig, eventueel bij willen springen op hun oude plek. Daarnaast hebben we recent gepensioneerden hetzelfde gevraagd. Op deze manier hebben we al meerdere keren gaten op kunnen vullen."