Milieuzone Utrecht strenger voor vrachtwagens en bussen

Archiefbeeld
Archiefbeeld © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De milieuzone in Utrecht wordt vanaf 1 januari weer strenger. In het nieuwe jaar gaat de zone ook gelden voor autobussen én worden de regels voor dieselvrachtauto's aangescherpt. De eerste drie maanden wordt er gewaarschuwd, daarna volgen boetes.
Vrachtwagens en bussen op diesel moeten vanaf 1 januari minimaal vallen in de schoonste emissieklasse 6 om de milieuzone in te mogen. In april werd de zone al strenger voor personen- en bestelauto's. "Stap voor stap werken we in Utrecht aan gezondere lucht. En nu is het tijd voor de volgende stap", zegt wethouder Eelco Eerenberg. "Begin dit jaar is de milieuzone voor personen- en bestelauto's strenger geworden en vanaf 1 januari is het de beurt aan vrachtauto's en autobussen die op diesel rijden. Zij mogen dan alleen met minimaal emissieklasse 6 de zone in, de schoonste emissieklasse voor voertuigen op diesel. Alle eigenaren van vrachtauto's en autobussen met emissieklasse 5 of lager hebben hierover een brief van de RDW gekregen."

Waarschuwen

Tot april gaat de gemeente alleen waarschuwen. Bestuurders van een vrachtauto of bus krijgen in die periode één keer een waarschuwingsbrief als ze de milieuzone in rijden terwijl dat niet mag. De waarschuwing wordt dus één keer per kenteken gegeven. Vanaf 1 april worden wel bekeuringen uitgeschreven. Overtreders kunnen rekenen op een boete van 250 euro.

Ontheffingsmogelijkheden

Eigenaren van vrachtauto's en autobussen op diesel met emissieklasse 4 of 5 kunnen nog wel een ontheffing aanvragen. Een dagontheffing bijvoorbeeld kan maximaal twaalf keer per jaar aangevraagd worden. Wie een langdurige ontheffing van bijvoorbeeld een jaar wil moet de noodzaak daarvan aan kunnen tonen én aannemelijk maken waarom het financieel onmogelijk is een schoner voertuig te kopen. Dieselvrachtauto's met emissieklasse 0 t/m 3 kunnen vanaf 1 januari 2022 van de gemeente geen ontheffing meer krijgen.

Uitstootvrije zone in 2025

Vanaf 2025 worden de regels nog strenger. Vanaf 2025 mogen bestelauto's en vrachtauto's uit dat jaar alleen in die milieuzone komen als ze geen uitstoot geven. Voor bestelauto's en vrachtauto's die eerder dan 2025 zijn gekocht, geldt een landelijke overgangsregeling. Vanaf 2028 moeten alle bestelauto's uitstootvrij zijn in de zogenoemde 'zero emission zone'. Vanaf 2030 geldt dit ook voor vrachtauto's.