Verbazing, woede en onbegrip over langdurige leegstand kantoren Hoog Catharijne

De kantoren in het Gildenkwartier staan na het vertrek van de Rabobank al acht jaar leeg
De kantoren in het Gildenkwartier staan na het vertrek van de Rabobank al acht jaar leeg © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Een kantorencomplex boven het Gildenkwartier in Hoog Catharijne staat al circa acht jaar leeg. Dat zorgt voor veel verbazing in de vastgoedsector, voor woede bij omwonenden en onbegrip in de Utrechtse politiek. Eigenaar Klépierre zegt op termijn een nieuwe huurder te willen zoeken voor het pand.
Acht jaar geleden zat de Rabobank in dit deel van Hoog Catharijne, tot de bankwerknemers verhuisden naar de Croeselaan. Sindsdien staat het complex leeg. En dat zorgt voor gefronste wenkbrauwen bij deskundigen in de vastgoedsector. Zoals bij Flip van Overhagen, de eigenaar van bedrijfsmakelaar Ans de Wijn. "Dat het al acht jaar leegstaat is ook de verbazing in de vastgoedmarkt", zegt hij. "Als je het mij vraagt is de focus te veel uitgegaan naar de winkels en niet naar de kantoren die erboven zitten."
Dat het al acht jaar leegstaat is ook de verbazing in de vastgoedmarkt
Flip van Overhagen (bedrijfsmakelaar Ans de Wijn)
Dat dit deel van de stad leegstaat is te meer opvallend omdat in het stationsgebied het ene na het andere kantoorpand verrijst en dat die ook steeds verhuurd worden. Gildenkwartier zou ook heel goed verhuurd kunnen worden. Van Overhagen: "De locatie is perfect kan niet beter, grote vloervelden en een bijzondere structuur."

Mogelijkheden

Rinus Griep is in dienst bij Klépierre en is de Center Director van Hoog Catharijne. "Klépierre onderzoekt momenteel de mogelijkheden met betrekking tot dit gebouw. Na de succesvolle herontwikkeling van Hoog Catharijne is het nu tijd om te kijken naar nieuwe mogelijkheden voor dit deel van Hoog Catharijne", zegt Griep in een schriftelijke verklaring. "Momenteel is Klépierre in gesprek met externe partijen om dit te ondersteunen. Op dit moment is het dan ook aannemelijk dat het gebouw in de toekomst ook weer als kantoor zal worden gebruikt." Maar een tijdspad wil Griep niet noemen.
Het is ongehoord om een aantal voetbalvelden aan ruimte leeg te laten staan in een stad waar de druk zo hoog is.
Rick van der Zweth (Fractievoorzitter PvdA)
Volgens Van Overhagen zoekt Klépierre een koper voor het pand, maar benadrukt dat dat slechts geruchten in de markt zijn. Hij stoort zich aan de staat van het gebouw. "Het is een gebouw dat liefde en aandacht nodig heeft. Het is een verouderd gebouw, dat zie je ook aan de buitenkant. Voor veel Utrechters is het een doorn in het oog", stelt de makelaar. Hij benadrukt dat het gebouw volledig gestript en gerenoveerd moet worden voor je het kan verhuren. "De kwaliteit van het gebouw is nihil."
Eigenaar Klépierre wil op termijn een nieuwe huurder voor het pand
Eigenaar Klépierre wil op termijn een nieuwe huurder voor het pand © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Utrecht monitor

De gemeente houdt de kantorenmarkt in de gaten via de Utrecht Monitor. Daarin staat hoeveel kantooroppervlak er leeg staat. In 2019 was dat volgens de gemeente in het stationsgebied 3.800 m². In 2020 nam dit volgens Utrecht toe naar 19.300 m². Maar in die cijfers zitten niet de leegstaande kantoren in het Gildenkwartier. Gemeentevoorlichtster Sanne Hermans: "Die 25.000 m2 ruimte in het Gildenkwartier wordt niet aangeboden aan de markt, dus telt in de monitor niet mee als beschikbare ruimte.
PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth voelt zich door de gemeente om de tuin geleid. "Het is voor mij nieuw. Er wordt steeds verteld dat er geen leegstand van de kantoren is omdat de vraag zo hoog is." Het feit dat deze leegstaande kantoren niet in de monitor staan noemt hij 'bizar'.
Van der Zweth maakt zich in de gemeenteraad al jaren sterk voor de bouw van meer betaalbare woningen, hij ziet kansen in het Gildenkwartier. "Gebruik die ruimte dan en zet het om naar woningen. De woningnood is enorm. Het is ongehoord om een aantal voetbalvelden aan ruimte leeg te laten staan in een stad waar de druk zo hoog is. We moeten elke kans aangrijpen die er is om betaalbare woningen te bouwen." Hij overweegt om de wethouder te bevragen over deze zaak.

Asbest

Van der Zweth vindt dat het complex als kantoor verhuurd had mogen worden, maar als dat na acht jaar nog niet gelukt is dat het dan een andere functie moet kunnen krijgen. "Het is je dure plicht om er woningen van te maken. En dan is de overheid aan zet om leegstand te voorkomen."
De PvdA vindt het een goed idee om meer woningen te maken in het Gildenkwartier
De PvdA vindt het een goed idee om meer woningen te maken in het Gildenkwartier © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
De gemeente zegt wel op de hoogte te zijn van de leegstand. "We vinden het natuurlijk zonde als zulke ruimte niet gebruikt wordt", zegt woordvoeder Sanne Hermans. "De situatie met het pand is complex, grotendeels omdat er woningen op het gebouw zitten en omdat het verbonden is aan het winkelgebied. Er zijn dus verschillende stakeholders om rekening mee te houden." Volgens Hermans is de gemeente in gesprek met Klépierre over het pand.
En dan zijn er nog de bewoners die boven het complex wonen, zoals Daniêll van den Broek. Zij maakt zich vooral zorgen over het asbest dat op grote schaal in het pand aanwezig is. "Wat gebeurt er als er brand uitbreekt?" stelt ze. Volgens haar moet het asbest zo snel mogelijk verwijderd worden.