Ziekenhuizen willen meer coronamaatregelen: 'Water staat aan de lippen'

© RTV Utrecht
UTRECHT - De afdelingshoofden van de IC-afdelingen van de acht academische ziekenhuizen, waaronder het UMC Utrecht, pleiten voor meer maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Het aantal patiënten op de IC's gaat volgens hen zo groot worden dat de kwaliteit van de zorg in gevaar komt, schrijft Nieuwsuur.
"We zoeken nu de media omdat het water aan de lippen staat", staat in een verklaring die onder meer is ondertekend door UMC-epidemioloog Diederik van Dijk. "We roepen daarom iedere Nederlander op om te doen wat in zijn/haar positie mogelijk is om het aantal besmettingen sterk te verminderen. Dat geldt voor het kabinet en de Tweede Kamer maar ook voor alle burgers zelf."
Op dit moment liggen er 1122 mensen in het ziekenhuis, van wie 220 op de IC. Daarnaast liggen er nog 538 mensen op de IC met niet-covidklachten.

Dinsdag persconferentie

De oproep van de academische ziekenhuizen komt twee dagen voordat het kabinet weer een persconferentie geeft over corona. Mogelijk worden dan weer nieuwe maatregelen aangekondigd.
De ziekenhuizen kampen met een tekort aan personeel. Nieuwe medewerkers worden op dit moment opgeleid, maar dat gaat niet snel genoeg om een nieuwe piek op korte termijn op te vangen.
Ook pleiten de ziekenhuizen voor een zogenoemde boosterprik voor mensen die al gevaccineerd zijn, voor bijvoorbeeld mensen van 40 jaar en ouder. Ook vinden ze dat moeten worden gekeken naar beperkende maatregelen voor alle plekken waar niet-gevaccineerden elkaar ontmoeten, zoals kerken op de Biblebelt, winkels en horeca.