Last Man Standing op de Uithof: drie uur op een krukje staan voor mentale gezondheid van jongeren

© RTV Utrecht / Peter Huting
UTRECHT - Om aandacht te vragen voor de mentale gezondheid van jongeren, staan er vandaag tientallen mensen op De Uithof op een krukje. De mensen die voortijdig afstappen symboliseren de jongeren die uit het leven stappen, voordat ze hulp krijgen.
"Ik sta al vijf maanden op een wachtlijst," vertelt Carly Mennen. "Er lijkt maar geen einde aan te komen. Ik wil graag hulp met mijn autisme en andere stoornissen."

Wachtlijsten

Overal in Nederland zijn lange wachtlijsten voor de geestelijke gezondheidszorg vertelt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Robert Vermeiren, die ook op een krukje staat. "Ik maak mij zorgen over hoe de jeugdhulp op dit moment georganiseerd is. Eigenlijk zien we dat er te weinig middelen en mogelijkheden zijn voor jongeren met ernstige en blijvende problemen."
Last Man Standing 2021 op de Uithof.
"Bij langdurige problematiek heb je het over mentale problemen die niet zomaar in een label te vatten zijn," zegt Vermeiren. "Je ziet dat het een combinatie is van onzekerheid, wanhoop, zich niet gehoord voelen en van daaruit zichzelf beschadigen of suïcidale gedachten. Die combinatie maakt echt dat de toekomst van deze jongeren in het gedrang komt."

Geld inzamelen

De actie is niet alleen bedoeld om aandacht te vragen voor mentale problematiek. De organisatie heeft zich ook als doel gesteld om honderdduizend euro in te zamelen. Op dit moment staat de teller op ruim 96.000 euro.
Heb jij hulp nodig? Neem dan contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dat kan via telefoonnummer 0800-0113 en op de website www.113.nl.