Eerste islamitische middelbare school in Utrecht stap dichterbij

© ANP
UTRECHT - De kans is groot dat Utrecht voor het eerst een islamitische middelbare school krijgt. Het Al Almana College heeft voldoende ouderverklaringen binnengehaald. Daarmee is een belangrijke horde genomen om de nieuwe school te mogen stichten.
Eerder werd al duidelijk dat het er voor het Al Almana College goed uitzag. Ruim voor de deadline waren er al voldoende verklaringen binnen om met mavo- en havo-onderwijs te mogen starten. Deze week werden ook voldoende verklaringen binnengehaald voor het vwo.
Om officieel te mogen starten had de school in Overvecht in totaal 648 ouderverklaringen nodig, uiteindelijk werden er 731 verklaringen opgehaald. Al Amana heeft op dit moment al meerdere islamitische basisscholen, waaronder ook een vestiging in Zeist.

Doelstelling

De aspirant-school wil zich van de bestaande middelbare scholen onderscheiden. "Onze doelstelling is de leerlingen te ondersteunen bij de integratie en emancipatie in de Nederlandse samenleving met behoud van de eigen islamitische identiteit", meldt de school op haar website.
"De islamitische levensovertuiging brengen we tot uitdrukking in het onderwijs en de manier waarop we in de school samenleven. Uiteraard nemen onze leerlingen ook kennis van andere levensbeschouwingen en leefwijzen."

Andere scholen redden het niet

O3 en Agora, Twee andere aspirant-scholen in Utrecht, haalden niet voldoende ouderverklaringen binnen. Maar dat betekent nog niet dat de handdoek in de ring wordt gegooid, zegt Guido Bastiaans van O3. "We gaan ons initiatief nog wel aanmelden, dan gaan we nog kijken of we met het ministerie van Onderwijs in gesprek kunnen komen."
Daar hoopt ook Agora nog op. De school denkt dat de manier waarop de verklaringen werden verzameld ook een rol heeft gespeeld. Ouders moesten met hun DigiD op een speciale website van DUO inloggen. Dat was volgens Agora complex en bovendien lag de site er regelmatig uit. "Vanwege deze inlogproblemen heeft DUO ons laten weten dat we het initiatief toch mogen indienen", laat de school in een reactie weten.
Hoe het daarna verder gaat, weten de beide scholen nog niet. "Dat is moeilijk te zeggen, daar ken ik het ministerie niet goed genoeg voor", zegt Bastiaans van O3. Agora wil de komende weken onderzoeken welke vervolgstappen mogelijk zijn.

Nieuwe wet

Dankzij de nieuwe wet Meer ruimte voor nieuwe scholen is het sinds dit jaar makkelijker om een basis- of middelbare school te stichten. Initiatiefnemers kunnen voortaan de noodzaak van een nieuwe school aantonen door ouderverklaringen van geïnteresseerde ouders te verzamelen.
De nieuwe wet is bedoeld om het onderwijs te moderniseren. En daarvoor is veel animo. Landelijk zijn er 70 ideeën voor basisscholen en 32 voor middelbare scholen. Alle initiatieven zijn online te vinden bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van het ministerie.
Op dit moment zijn er in heel Nederland slechts twee islamitische middelbare scholen. De Volkskrant meldt dat ook aspirant scholen in Amsterdam (twee), Den Haag en Schiedam voldoende ouderverklaringen hebben binnengehaald. Daardoor kan het aantal islamitische middelbare scholen binnenkort uitkomen op zeven.