Kunst maken met een 3D-pen: 'Het is fijn dat wat ik uit mijn hart maak aanslaat'

UTRECHT - Hij begon ooit als maskermaker, stortte zich daarna op de poppen en heeft inmiddels een nieuwe kunstvorm ontdekt: de 3D-pen. Eigenlijk is het een speeltje voor kinderen, maar Jochen Lange maakt met die pen hele kunstwerken.
Bezoek het kunstfestival Uncloud in Utrecht
In de gangen en cellen van het voormalige Pieter Baan Centrum in Utrecht hangt kunstenaar Jochen Lange de fragiele werken die hij gemaakt heeft met een 3D-pen. Hij is een van de innoverende kunstenaars die exposeren tijdens kunst- en muziekfestival Uncloud in de voormalige psychiatrische observatiekliniek.
Jochen: "Deze pop heb ik helemaal met de hand getekend met een 3D-pen. Hij kan alles bewegen maar hij hangt stil. Ik wil graag uitbeelden dat zo'n persoon die vast zit in een cel heel weinig bewegingsvrijheid heeft. Maar ingedachte wil je van alles." Die gedachten worden verbeeld door filmpjes van bewegingen die zo'n gevangen in een cel zou kunnen maken. En die worden in dezelfde ruimte op de muur geprojecteerd.
Deze fragiele pop is te zien tijdens de tentoonstelling
Deze fragiele pop is te zien tijdens de tentoonstelling © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Jochen werkt nog niet zo lang met een 3D-pen. Hij is begonnen als maskermaker en werd kreeg de vraag of hij ook poppen kon maken. Zo is hij in het poppenmakers vak gerold. Tijdens een moeilijke periode in zijn leven kwam hij in aanraking met de 3D pen. "Ik kwam er achter dat ik een burn-out had. Ik kreeg het advies van de arts om vooral eerst leuke dingen te gaan doen."
Een van Jochens poppen
Een van Jochens poppen © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Van een collega kreeg hij een 3D-pen, die eigenlijk voor kinderen bedoeld was en was meteen verkocht. "Ik kreeg er ook steeds meer complimenten over en dus voelde ik me ook weer zelfverzekerder. Het is een heel fijn gevoel dat het werk wat ik vanuit mijn hart maak ook nog aanslaat, dat is dubbel fijn."
Jochens werk is tot en met 21 november te zien tijdens het Uncloudfestival. Binnenkort hangt een ander kunstwerk in een van de hallen van TivoliVredenburg in Utrecht.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.