Iris schreef een boek vol vergeten feitjes over Utrecht

UTRECHT - Wie was die Louis Hartlooper eigenlijk? Wist je dat er in de Choorstraat een vrouw 57 jaar vrijwillig opgesloten heeft gezeten? En ken je Anna Maria van Schurman al? Stadsgids Iris Dijkstra schreef boek met 'heimweetjes' over Utrecht.
"Ik wilde een boek maken over deels bekende plekken, plekken waar je zomaar langsloopt", zegt Dijkstra over Stappen in m'n Stadsie, "waarvan je nooit realiseert dat daarbijvoorbeeld 57 jaar een vrouw heeft opgesloten gezeten, vrijwillig."
Het boek is voor iedereen die geïnteresseerd is in Utrecht en meer wil weten dan hoeveel traptreden de Domtoren heeft. "Ik wil ook mensen bedienen die denken al wat meer te weten over Utrecht, zoals stadsgidsen en historici." Dus staan er ook feiten in over de eerste vrouwelijke student van Nederland (Anna Maria van Schurman) en andere minder bekende plekken en mensen.
Dijkstra is bereid alvast een tipje van de sluier lichten over een van de onderwerpen. Louis Hartlooper, naamgever van filmhuis Louis Hartlooper Complex, wie was dat eigenlijk? "Dat was een zogenaamde explicateur", legt Dijkstra uit. Hartlooper gaf uitleg bij stomme films, zodat kijkers niet alleen maar zelf hoefden te bedenken waar een film over ging. "Daarom worden bij het Louis Hartlooper Complex nog steeds films van een toelichting voorzien."
Het oudste feitje in het boek stamt uit 1122 en dat is niet toevallig. "Volgend jaar heeft Utrecht 900 jaar stadsrechten en dat is waar ik naar terug ga", aldus Dijkstra. Het boek is vanaf volgende week verkrijgbaar.