Zwaar illegaal vuurwerk gevonden in huis Vleuten: 'Eén vonkje en het dak gaat eraf'

© Politie Midden-Nederland
UTRECHT - In een woning in Vleuten is gisteren 61 kilo illegaal vuurwerk gevonden. Een man van 22 had de knallers opgeslagen in zijn ouderlijk huis. Levensgevaarlijk, zegt de politie. "Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor de rest van de buurt."
500 nitraten, 63 cobra's, 186 mortieren en 5 lawinepijlen; een enorme buit. De politie heeft niet bekendgemaakt in welke straat in Vleuten de man het vuurwerk opsloeg. Het is dus niet duidelijk welke directe buren aan een ramp zijn ontsnapt. "Als hier een vonkje bij komt heb je echt een probleem", schrijft de politie.

Vuurwerkhandel via Telegram

De eigenaar van het vuurwerk is aangehouden. Hij had een handeltje dat liep via berichtendienst Telegram. Agenten betrapten hem op heterdaad toen hij ergens een bestelling afleverde. Bij een doorzoeking werd ruim 3000 euro cash in beslag genomen. De vuurwerkhandelaar mag zijn zaak in vrijheid afwachten.
De politie treedt hard op tegen illegaal vuurwerk, zeker in aanloop naar de jaarwisseling. Niet alleen omdat de buurt waar het vuurwerk wordt opgeslagen gevaar loopt, ook omdat het afsteken ervan zorgt voor overlast en gevaar.
De politie roept mensen op zich te melden als ze vermoeden dat iemand in hun omgeving illegaal vuurwerk bewaart. Dat kan via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).