Bewoner flatwoning Kanaleneiland keert niet terug na explosie

© RTV Utrecht / Hannah Cammeraat
UTRECHT - De flatwoning in de Utrechtse wijk Kanaleneiland die was gesloten na een aanslag met een explosief, gaat na een sluiting van drie maanden op 1 november weer open. De huidige bewoner keert echter niet meer terug in de woning.
De gemeente en woningcorporatie Bo-Ex laten weten dat de beslissingen om niet terug te keren gezamenlijk met de bewoner is gemaakt. Over de reden achter die beslissing willen de gemeente en Bo-Ex geen uitspraken doen.

Aanslag

De aanslag in juli was zeer waarschijnlijk gericht aan één specifieke bewoner van de flat aan de Alexander de Grotelaan. Om de veiligheid van andere bewoners te waarborgen en de kans op een nieuwe aanslag te minimaliseren werd die ene woning daarom gesloten voor drie maanden.
Bewoners maken zich nog steeds zorgen. Zo zegt een bewoonster, die niet met haar naam in de publiciteit wil, dat sommige buren al zijn verhuisd omdat ze zich nog steeds niet veilig voelen. "Maar die hadden al 23 jaar inschrijving opgebouwd. Ik zou zelf ook graag willen verhuizen, maar kan dat niet."
Verhuurder Bo-Ex onkent dat er bewoners zijn vertrokken. "Op dit moment niet", laat een woordvoerder weten. Op de vraag wat Bo-Ex doet om de veiligheid en het gevoel van veiligheid te verbeteren antwoordt zij: "Wij hebben op uitnodiging verschillende individuele gesprekken gevoerd met bewoners en omwonenden. Hierin zijn allerlei persoonlijke zaken (ook over veiligheid) met de bewoners besproken."
Een ander heikel punt is de algemene voordeur. Na de explosie kreeg die een geïmproviseerde reparatie. Die deur is volgens de bewoners nog steeds niet veilig genoeg en makkelijk te forceren. Ook hierop antwoord Bo-Ex kort: "We hebben al eerder naar de toegangsdeur gekeken. Wij gaan opnieuw naar de toegangsdeur kijken."
De bewoonster denkt niet dat met het vertrek van de buren het probleem is opgelost. "Zolang er geen verdachte is, kan je nergens vanuit gaan", zegt zij.