OM: 'Utrechter houdt doodsbange vriendin dagenlang gevangen in zijn flat na ernstige mishandeling'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Een Utrechter die volgens het Openbaar Ministerie vorig jaar zijn vriendin ernstig mishandelde en dagenlang vasthield, hangt een maandenlange gevangenisstraf boven het hoofd. Volgens het OM nam hij bizarre maatregelen om te verhinderen dat zij zijn flat in Overvecht uit zou vluchten.
Zo zou de man op een matras bij de voordeur zijn gaan slapen en leidde hij de politie om de tuin, zegt de officier van justitie. Ook stuurde hij al eerder ernstige bedreigingen naar de dochter van de vrouw, die daarom niet meer bij hem in de buurt wilde zijn. Vandaag moest de 48-jarige P.M. zich in de Utrechtse rechtbank voor onder meer mishandeling, vrijheidsberoving en bedreiging verantwoorden.

Geschopt en geslagen

Volgens de vrouw was M. op dinsdagavond 4 augustus al agressief. Toen zij de volgende ochtend in de lift stapte om naar haar werk te gaan, trok hij haar uit de lift trok en pakte haar sleutels af. Terug in de flat gooide hij een mok in haar gezicht en werd zij geschopt en geslagen. De man zou met een mes hebben rondgelopen en haar hebben bedreigd met de dood. "Je kunt beter uit het raam springen", zou hij hebben gezegd. De vrouw was zo bang dat zij in een hoekje kroop en niet meer durfde te bewegen.
De politie ging op zoek naar de vrouw en kwam bij M. aan de deur. Die vertelde de agenten dat zij bij haar moeder was. Zij keken rond in de flat en zagen de vrouw nergens. Omdat het maar twee agenten waren, durfde zij niet tevoorschijn te komen, zei zij in de rechtszaal. Ze was bang dat de agenten niet opgewassen waren tegen haar vriend, die een vechtsportverleden heeft.

Politie voor de deur

Twee dagen later, op vrijdagochtend, staat de politie opnieuw voor de deur. Dit keer meer met meer mensen en een hond. Binnen treffen ze een enorme chaos aan. De vrouw wordt gevonden, verstopt achter een stapel vloerplaten die tegen de muur staat. Ze heeft ernstige verwondingen in haar gezicht en kneuzingen over haar hele lichaam. Door de klappen op haar hoofd zijn haar oren beschadigd en heeft zij gehoorapparaatjes nodig. Haar tablet, telefoon, ID-kaart, rijbewijs, bril en telefoon waren volgens het OM door de man vernield.
In de rechtszaal draait M. de zaken om. Hij kijkt voortdurend intimiderend achterom naar de vrouw, haar dochter en de vriend van haar dochter. Die vriend is volgens hem verantwoordelijk voor de mishandeling. Hij zou de vrouw onderdak hebben gegeven om haar tegen hem te beschermen. Wat er verder allemaal was gebeurd, kon hij zich niet meer herinneren. Hij wist nog wel dat hij "een slokkie op had en met de vriend wilde vechten."

Genoeg bewijs

Volgens de officier van justitie is er meer dan genoeg bewijs voor alle verdenkingen. De man is bovendien al vijf keer eerder vervolgd voor huiselijk geweld tegen andere partners en drie keer eerder veroordeeld. Het maakte volgens hem niet uit wat hij op de beschuldigingen te zeggen had, zei de verdachte tegen de rechters: "U gaat mij toch een klap in mijn nek geven door mijn verleden." In dat verleden heeft hij een strafblad opgebouwd van 31 pagina's.
Het verleden van M. werd ook nog aangestipt door de dochter van de mishandelde vrouw. Die noemde hem een enorme uitslover, die opschepte over zijn werk voor de beruchte drugscrimineel Zwarte Cobra. Volgens de dochter is M. een psychopaat waar elke vrouw voor moet oppassen. Zij woonde aanvankelijk samen met haar moeder een tijdje bij de man, maar hield het niet lang vol. Toen zij vertrok zouden de dreigementen zijn begonnen.

Levenslang

Het OM eist een jaar gevangenisstraf tegen M., waarvan vier maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. "Het mag ook levenslang zijn", riep de verdachte naar de officier. Die wil dat de rechtbank de man ook een contactverbod oplegt en een verbod om in de buurt te komen van het huis van de vrouw en haar dochter. Verder zou hij ruim 11.000 euro schadevergoeding moeten betalen.
De rechters nemen twee weken de tijd om tot een oordeel te komen. Op dinsdag 9 november doet de rechtbank uitspraak.