Staking in UMC Utrecht: nieuwe actie als er geen beter cao-bod komt

UTRECHT - Het personeel van het UMC Utrecht deed vandaag, net als vorige maand, mee aan een landelijke staking. Er werd een zondagdienst gedraaid.
Opnieuw staking in UMC Utrecht
De acht academische ziekenhuizen eisen een "fatsoenlijke salarisverhoging", minder werkdruk en een generatieregeling. Met de generatieregeling kunnen medewerkers die vijf jaar of minder voor de start van hun Algemene Ouderdomswet (AOW) zitten minder uren werken, met behoud van een deel van het loon over die uren.
"Onder meer met een goede CAO houd je het vak ook interessant", zegt IC-verpleegkundige Jeroen de Vries van het UMC Utrecht. Dat is hard nodig, want er dreigt een tekort aan zorgpersoneel. Om daarvoor aandacht te vragen trokken medewerkers vandaag met veel lawaai een uur lang door het ziekenhuis. Er waren sprekers en er werd twee minuten lang geklapt voor de zorg. Deze keer door het personeel zelf.
Volgens de FNV deden vandaag zo'n 9000 tot 10.000 mensen mee aan de landelijke staking. Het was "de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen", stelt de vakbond.
Staking in het UMC Utrecht.
Staking in het UMC Utrecht. © ANP

Nieuwe staking

Medewerkers van universitaire ziekenhuizen leggen binnenkort opnieuw het werk neer als de werkgevers niet met een beter cao-bod komen. "Zolang we niet uitgenodigd worden door de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra ( NFU) voor een gesprek over een beter bod gaan we door met het voorbereiden van volgende acties", zegt een woordvoerder van de FNV. Wanneer die gaan plaatsvinden is nog niet bekend.