Noodopvang vluchtelingen aan Utrechtse Wittevrouwensingel en bij Zon en Schild in Amersfoort

De locatie aan de Wittevrouwensingel.
De locatie aan de Wittevrouwensingel. © Google Streetview
UTRECHT - Utrecht biedt 48 vluchtelingen vanaf vandaag tijdelijke noodopvang in het hotel City Center Lodge aan de Wittevrouwensingel. Naar verwachting gaat het om een periode van vier weken. Omwonenden zijn via een wijkbericht op de hoogte gesteld. Donderdag is er voor hen een inloopbijeenkomst. Amersfoort gaat vluchtelingen opvangen op het terrein van Zon en Schild.
Afgelopen vrijdag riep het kabinet alle provincies dringend op om op zeer korte termijn 1000 tijdelijke opvangplekken aan vluchtelingen te bieden. De opvanglocaties van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben namelijk te weinig capaciteit om de grote toestroom aan te kunnen. De gemeenten in de provincie Utrecht hebben in onderling overleg afgesproken dat Utrecht en Amersfoort samen 100 opvangplekken realiseren.

Utrecht

Naast de beschikbare kamers in het hotel aan de Utrechtse Wittevrouwensingel, wordt de koffiezaal van de Singelkerk als verblijfsruimte ingezet. Op beide plekken is toezicht. Naast de beveiliging en locatie-coördinator zijn er overdag ook gastheren en gastvrouwen aanwezig. Beide locaties zijn alleen toegankelijk voor mensen die in de noodopvang verblijven en voor de betrokken medewerkers.
Vluchtelingen in de opvang aan de Wittevrouwensingel mogen dagbesteding of vrijwilligerswerk doen en zijn vrij om naar buiten te gaan. Ook kunnen ze aan activiteiten meedoen. De organisatie Welkom in Utrecht coördineert dit.
Het COA verwacht later dit jaar in Utrecht een tijdelijke noodopvang te openen voor 500 vluchtelingen in het voormalig pand van Holland Casino aan de Overste den Oudenlaan. Dat zijn COA, gemeente Utrecht en eigenaar Jaarbeurs in oktober overeengekomen. Het COA laat dit pand eerst verbouwen om het voor opvang gebruiksklaar te maken.

Amersfoort

Amersfoort vangt tijdelijk een groep vluchtelingen uit het azc in Ter Apel op. De eerste nachten verblijven zij in een hotel, waarvan de naam niet bekend wordt gemaakt. Later in de week betrekken zij kamers op het terrein van zorginstelling Zon en Schild. De precieze duur van de opvang is nog niet duidelijk. Er wordt uitgegaan van vier weken.
In afstemming met de beheerder worden andere gebruikers van het terrein van Zon en Schild en omwonenden geïnformeerd. Inwoners die vragen hebben over de crisisopvang voor vluchtelingen wordt verzocht te mailen naar vluchtelingen@amersfoort.nl.