Tweede staking in een maand tijd van personeel UMC Utrecht: 'Hopen dat dit reactie uitlokt'

Medewerkster Amsterdam UMC bij lawaaiprotest vorige maand.
Medewerkster Amsterdam UMC bij lawaaiprotest vorige maand. © Joris van Gennip, ANP
UTRECHT - Medewerkers van het UMC Utrecht staken sinds vanochtend 24 uur lang voor een betere cao en een verlaging van de werkdruk. Er wordt nog wel zorg verleend, maar 35 afdelingen in het ziekenhuis draaien een zondagsdienst. Alle planbare zorg komt te vervallen en er zal alleen spoedzorg worden uitgevoerd. Dat is de tweede keer in een maand tijd. "We hebben geen respons gehad op de vorige actiedag, dus nu doen er veel meer afdelingen mee: landelijk bijna 300. We hopen dat dit een reactie uitlokt."
[Media:]
Jeroen de Vries is verpleegkundige op de intensive care van het UMC Utrecht en zit in de actiegroep van de staking. Volgens hem is die nodig om een betere cao af te dwingen. "Er ligt een akkoord en daarin krijgen we 3,5 procent erbij over 3 jaar. Maar dat in combinatie met een inflatie van 3 à 4 procent per jaar en een rapport van de Sociaal Economische Raad dat we als verpleegkundigen al 9 procent achterlopen op de markt, komen wij op de min uit."
Ook moet de werkdruk worden aangepakt, vinden de stakers. Die zou te hoog zijn. De Vries: "Het afzeggen van operaties vanwege het gebrek aan personeel is dagelijks aan de hand. Ook het ziekteverzuim blijft onverminderd hoog, zo rond de twaalf procent."

Meer afdelingen

Dit is de tweede staking in een maand tijd en er doen nu meer mensen mee. In Utrecht stoppen werknemers van 35 afdelingen met werk terwijl dat er vorige keer nog maar 11 waren. Landelijk steeg het aantal afdelingen dat meedoet van 89 naar 279.
En als de staking vandaag geen succes heeft, zal dat aantal alleen maar blijven stijgen, voorspelt De Vries. "En dan komen er nog meer stakingsdagen. Ik hoop dat het niet nodig is want we hebben al te maken met zorg die wordt uitgesteld en het is supervervelend voor mensen als operaties en afspraken worden afgezegd."
Omdat het gaat om een cao voor academische ziekenhuizen wordt alleen daar gestaakt. Naast het UMC Utrecht gebeurt dat buiten deze regio ook bij onder meer het Amsterdam UMC, het UMC Groningen en het Maastricht UMC.