Tbs'ers Van der Hoeven Kliniek gaan de theaters langs

Theaterdocent Petra van den Brand van de kliniek aan het werk
Theaterdocent Petra van den Brand van de kliniek aan het werk © De Forensische Zorgspecialisten (Van der Hoeven Kliniek | de Waag)
UTRECHT - Met een jaar vertraging gaan tbs'ers uit de Van der Hoeven Kliniek binnenkort het theater in. In Tbs On Tour spelen ze samen met buurtbewoners en hulpverleners een serie theatervoorstellingen, als onderdeel van hun resocialisatieproces.
Theatertour met tbs'ers.
In de voorstelling komen persoonlijke verhalen van tbs'ers aan bod rond het thema 'ontmoetingen'. Op het podium vertellen patiënten over keuzes die ze op hun weg tegenkomen. Bijvoorbeeld of ze hun naam moeten veranderen bij terugkeer in de samenleving, om niet altijd maar gelinkt te worden aan tbs. Er worden klassieke verhalen bij betrokken zoals die over Odysseus, Hamlet en Oedipus. Het is de bedoeling dat de acteurs in dialoog gaan met het publiek.
De tournee zou aanvankelijk een jaar geleden beginnen in de nasleep van de filmdocumentaire Rusteloze Zielen, die werd opgenomen in de Van der Hoeven Kliniek. Vanwege corona werd dat uitgesteld. Er is nu een tweede documentaire opgenomen, ECHO - theater in de tbs, waarvan tijdens de voorstelling fragmenten worden vertoond.
De voorstelling is vanaf volgende maand te zien in theaters door het hele land, zoals FOCUS Theater Arnhem, Chassé Breda en ECI Cultuurfabriek Roermond.