Waar droomt Utrecht van? Franny (28) weet het

UTRECHT - Durf jij je grootste droom luidkeels te verkondigen aan iedereen? De Utrechtse Franny Pouderoyen (28) heeft één missie: alle dromen van haar stadsgenoten vertellen op Instagram. "Je droom delen heeft iets kwetsbaars. Wat als het niet lukt?"
Utrechtse Franny vangt dromen van haar stadsgenoten op Instagram
Het idee begon uit nieuwsgierigheid. "Ik wil altijd weten hoe mensen in elkaar zitten: wat willen ze in het leven en waar dromen ze van?", zegt Franny. "Mensen vertellen me vaak hun hele levensverhaal, soms zomaar uit het niets. Toen dacht ik: daar moet ik wat mee."

Verhalen op straat

Op haar Instagrampagina deelt ze de dromen van haar stadsgenoten. "Ik spreek mensen die ik ken of knoop een praatje aan met onbekenden. De verhalen liggen letterlijk op straat."
Ik ga door tot ik alle dromen in Utrecht heb gevangen
Franny Pouderoyen
Een van die verhalen is van Shamida Smulders (34). Ze heeft haar eigen eetzaak in Lunetten. "Mijn droom is dat mensen meer kijken naar kleine ondernemers en winkels bij hun in de buurt, in plaats van klakkeloos eten te bestellen bij grote ketens", vertelt ze terwijl ze vlees snijdt. "Kleine ondernemingen zijn ontzettend belangrijk voor de stad: het is de plek waar mensen ook samenkomen voor een praatje. Hier is het soms net een gezellige huiskamer."
Franny (links) met Shamida (rechts), die droomt van meer waardering voor kleine ondernemers.
Franny (links) met Shamida (rechts), die droomt van meer waardering voor kleine ondernemers. © RTV Utrecht/ Bernadette Keizer

Groot publiek

Franny luistert aandachtig. Ze maakt een snelle foto met haar telefoon. Thuis schrijft ze de verhalen op. Eén druk op de publiceerknop en de dromen staan online. "Als het 'out in the open is', heeft dat natuurlijk iets kwetsbaars. Maar de meeste mensen die ik spreek vinden het vooral heel leuk om het daar over te hebben."
Het project sluit ook weer aan bij Franny's eigen droom: verhalen vertellen voor een groot publiek. "Ik ga door tot ik alle dromen in Utrecht heb gevangen", lacht ze. "Nee, dat is natuurlijk niet haalbaar. Het lijkt me wel mooi om deze verhalen zoveel mogelijk mensen te inspireren. Delen is altijd goed. Hoe tof is het als je iemand tegenkomt met dezelfde droom?