Bijna 100 wapens ingeleverd bij politie Utrecht: 'Inzamelactie is een succes'

© Gemeente Utrecht
UTRECHT - Bij de politie in Utrecht zijn vorige week 62 steekwapens, 33 vuur- en luchtdrukwapens en vier andere wapens ingeleverd. Dat gebeurde tijdens een speciale wapeninleveractie, waaraan ruim tweehonderd gemeenten meededen.
Burgemeester Sharon Dijksma van de gemeente Utrecht is tevreden over het resultaat. "Deze inzamelactie is een succes. Elk ingeleverd wapen maakt onze stad veiliger." Voor het wapenbezit wordt de eigenaar niet vervolgd, tenzij er een strafbaar feit mee is gepleegd.
Steekwapens konden anoniem in een speciale container worden gedeponeerd op vier politiebureaus: in de binnenstad, Overvecht, Kanaleneiland en De Meern. Voor vuurwapens gold een andere procedure. Hiervoor moest een afspraak gemaakt worden met de politie, die het wapen thuis kwam ophalen.
Volgens de burgemeester staan jongeren onvoldoende stil bij de gevolgen van het op zak hebben van een wapen. "Dat vind ik zorgelijk. Ze denken dat ze een wapen nodig hebben om zich te verdedigen, maar het leidt juist eerder tot ongelukken. En dan zijn de gevolgen groot."
In Rotterdam werden tijdens deze actieweek 442 wapens ingeleverd, waaronder 255 messen en 27 vuurwapens. In Den Haag leverde de inzameling 505 wapens op: ruim driehonderd messen en elf vuurwapens. De gehele inleveractie leverde in totaal 3300 messen, pistolen en andere wapens op.