'Chaos en hoofdpijn' bij reisbureaus nu Marokko vluchten verbiedt

© Google Maps
UTRECHT - Vanaf middernacht kan je niet meer vanuit Nederland naar Marokko vliegen, of andersom. De Marokkaanse overheid heeft dat besloten omdat het aantal besmettingen in Nederland stijgt. Het vliegverkeer tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk en Duitsland wordt ook stilgelegd. Voor Utrechters die op dit moment in Marokko zijn of juist van plan waren om er op vakantie te gaan, zorgt het vliegverbod voor chaos.

Consulaat

Bij het Marokkaanse consulaat in Utrecht staat de telefoon roodgloeiend, nu bekend is dat de Marokkaanse overheid vanaf middernacht het vliegverbod oplegt. "Mensen bellen in paniek, omdat bijvoorbeeld hun ouders nog in Marokko zitten", vertelt een medewerker van het consulaat.
Echt helpen kunnen ze de bellers niet. "Bij de ambassade hebben ze ook nog geen antwoorden", aldus de medewerker. "Maar we kijken wel of vliegen via België bijvoorbeeld wel kan. Dus dat mensen hun ouders laten vliegen op Brussel."

Reisbureaus

Ook bij veel reisbureaus gespecialiseerd in reizen naar Marokko is het aanpoten. Bardr Taoufik van het gelijknamige reisbureau in Utrecht: "Het is chaos en hoofdpijn bij ons", bekent hij. "Zo ineens boem die grenzen dicht voor Nederland."
Bij hem gaat de telefoon ook aan de lopende band. "Veel gezinnen met kinderen ook die net zijn aangekomen. En die kinderen moeten volgende week natuurlijk gewoon weer hier naar school."
Ook hij probeert deze mensen op vluchten naar Brussel te krijgen. "Maar de mogelijkheden zijn beperkt, er gaan natuurlijk ook niet heel veel vluchten."

Utrechters in Marokko

Rachid Dibi uit Utrecht kent veel mensen die nu in Marokko zijn. Zelf zou hij volgende week voor twee weken op vakantie gaan.
"Er zijn de afgelopen periode veel mensen die kant op gegaan. En die zijn nu allemaal hysterisch rond aan het bellen en aan het kijken wat er nou wel en niet klopt. Want de berichtgeving is ook heel vaag."
Rachid was zelf van plan om voor het eerst in twee jaar zijn familie weer te bezoeken.
"Ik had al eerder kunnen gaan, maar ik was nog een beetje bang. Maar nu ben ik gevaccineerd en het is overal wat rustiger, dus ik dacht dat ik met gerust hart kon gaan. Maar de werkelijkheid is nu toch anders."