OM in hoger beroep in moordzaak advocaat Derk Wiersum

© ANP
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de uitspraak in de zaak over de moord op advocaat Derk Wiersum. Hij stond de Utrechtse kroongetuige Nabil B. bij in het Marengo-proces en werd in 2019 op straat doodgeschoten.
Giërmo B. (37) uit Almere en Moreno B. (32) uit Rotterdam werden vorige week veroordeeld tot 30 jaar cel voor de moord op de advocaat. De straf viel lager uit dan het Openbaar Ministerie wilde. Er was levenslang tegen de jeugdvrienden geëist, maar daar zag de rechtbank vanaf omdat de mannen niet eerder zijn veroordeeld voor moord of doodslag.
Het OM zegt met de eerdere strafeis een "krachtig en glashelder" te hebben willen afgeven. "Een levenslange gevangenisstraf is volgens het OM een passende straf voor beide verdachten die hebben geweten dat het slachtoffer een advocaat was en zich louter hebben laten leiden door geldelijk gewin", aldus het OM.
De 44-jarige advocaat Wiersum werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert. Hij was destijds een van de advocaten van Nabil B., kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces rond hoofdverdachte Ridouan T. uit Vianen. Naar tussenpersonen en mogelijke opdrachtgevers loopt nog volop onderzoek.