UMC Utrecht doet volgende week mee aan 'grootste ziekenhuisstaking ooit'

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Medewerkers van alle acht universitaire ziekenhuizen in Nederland, waaronder het UMC Utrecht, leggen volgende week dinsdag voor de tweede keer het werk neer voor een betere cao.
Het gaat om staking van 24 uur. Het ziekenhuispersoneel draait een zondagsdienst op een doordeweekse dag, wat betekent dat alle planbare zorg die dag komt te vervallen en alleen spoedzorg door zal gaan.
Er doen drie keer zoveel afdelingen mee als bij de vorige staking eind vorige maand. In het UMC Utrecht doen 35 afdelingen mee. In Maastricht draait zelfs het hele ziekenhuis een zondagsdienst. "Daarmee wordt het de grootste actie ooit in de academische ziekenhuizen", stelt de FNV.
Naast FNV, sluiten ook CNV, de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en zorgvakbond FBZ aan. De vakbonden onderhandelen met de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) over een betere cao voor 80.000 medewerkers in de academische ziekenhuizen. De eis is een structurele loonsverhoging van 3 procent per jaar voor alle medewerkers en een regeling die leidt tot minder werkdruk.