'Proef met fietsplek reserveren in trein flopt volgens Rover en Fietsersbond'

© ANP
UTRECHT/AMERSFOORT - De proef om een fietsplek in de trein te reserveren is een grote flop. In plaats van dat zo'n reservering het de reiziger makkelijker maakt, doemen er tijdens de reis vooral problemen op en de test bewijst dan ook dat NS er geen vervolg aan moet geven.
Dat concluderen reizigersorganisatie Rover en de Fietsersbond volgens De Telegraaf na een evaluatie van de pilot fietsreserveren van NS. De belangenclubs roepen de vervoerder in een 'zwartboek' met klem op verder geen gevolg te geven aan de proef.
"Van 10 juli tot en met 15 september testte NS het reserveren van een fietsplek in de trein en dat leverde zo'n tweehonderd klachten op die bij Rover en de Fietsersbond binnenkwamen. Reizigers meldden een scala aan problemen tijdens de proef", zegt Rover-directeur Freek Bos.
De kritiek op de proef zwol vrij snel na de start aan. Eind juli uitten de consumentenorganisaties al forse kritiek op het plan, maar NS wilde eerst in de praktijk ervaren of het iets toevoegde voor de reiziger. De bedoeling was dat het aanmelden van fietsen voor meer spreiding en daarmee minder overlast zou zorgen.
Het grootste probleem bleek dat de reservering voor de reiziger geen garantie bood op een daadwerkelijke plek.