Appende automobiliste Vleuten mag na ernstig ongeluk voorlopig niet rijden en krijgt werkstraf

© Google Streetview
Vleuten - Automobiliste Laura R. (30) die twee jaar geleden al append een ongeluk veroorzaakte op een zebrapad in Vleuten is veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur. Ook mag ze negen maanden niet rijden, waarvan drie voorwaardelijk. Dat heeft de rechtbank vandaag bepaald.
Laura R. uit Den Haag reed 26 september 2019 over de Rivierkom. Het slachtoffer en haar man staken over. Het leek volgens hen of de automobiliste voor het zebrapad zou stoppen, maar dat bleek een verkeerde inschatting. Het slachtoffer werd aangereden en brak haar knie en rug. Ook raakte ze gewond aan haar hoofd.
Verschillende omstanders bevestigden later dat de vrouw meteen na het ongeluk excuses aanbood en zei dat haar moeder in het ziekenhuis lag. Ze appte daarover met haar vader, vertelde ze volgens de getuigen. Toen de verdachte op een later tijdstip haar telefoon inleverde bij de politie bleek WhatsApp echter te zijn verwijderd. De politie kon daardoor nog wel zien dat dit pas enkele uren voor het inleveren was gebeurd, maar wat er nou precies geappt werd, bleef een raadsel.
"Ik kan me niet herinneren dat ik vlak voor het ongeval een bericht kreeg van mijn vader", zei de verdachte twee weken geleden op zitting. "Ik weet niet hoe het kan dat WhatsApp verwijderd is. Ik gebruikte het wel. Ik weet zeker dat ik WhatsApp niet heb verwijderd."
In een emotionele verklaring vertelde het slachtoffer hoe de proceshouding van de verdachte haar raakte. "Het is twee jaar geleden dat wij elkaar op een warme zomeravond ontmoetten op het koude wegdek. Ik heb me anderhalf jaar voorgenomen dat jij dit nooit gewild had en spijt zou hebben voor je telefoongebruik. Wanneer je met die gevoelens van compassie leeft, slaat het terugtrekken van je verklaring en het vermoeden van het wegmaken van bewijs, in als een bom."
Het slachtoffer vertelde ook hoe de aanrijding haar leven nog altijd beïnvloedt. "Ik heb dagelijks toenemende pijn. Forse kraakbeenschade in mijn knie en mijn meniscus is kapot. Ik moet eigenlijk een kunstknie, maar door mijn leeftijd is het beter om daarmee te wachten. Rennen, springen en fietsen kan niet meer. Mijn leven is niet meer hetzelfde en zal dat ook nooit meer worden. Mijn hoofdwonden zijn daar de stille getuige van."
De opgelegde straf is hoger dan normaal omdat Laura R. recent ook al is veroordeeld voor een verkeersdelict.