NS zet drones, camera's en sensoren in om graffitispuiters aan te pakken

© ANP
UTRECHT/AMERSFOORT - De NS gaat drones, camera's, warmte- en bewegingssensoren inzetten om graffitispuiters te betrappen als zij treinen bespuiten. De meeste graffiti wordt volgens het spoorbedrijf aangebracht op plekken waar treinen langere tijd stilstaan, zoals op zogenoemde opstel- en rangeerterreinen. Op een rangeerterrein in Amersfoort is al een aantal van de nieuwe opsporingstechnieken in gebruik.
Voor NS-medewerkers is een nieuwe app ontwikkeld waarmee ze bij het zien van graffiti meteen een melding kunnen doen. "Ook proberen we zo vandalen en vernielingen met elkaar in verband te brengen", aldus de NS. "Zodra iemand betrapt wordt, kan die ook bestraft worden voor eerdere vernielingen. Zo blijft geen streep graffiti onopgemerkt."
Jaarlijks is de NS zo'n 10 miljoen euro kwijt aan het schoonmaken van treinen met graffiti. "Door het verzamelen en combineren van alle beschikbare informatie ontstaat een landelijke graffitidatabank die nu al bestaat uit ruim twee miljoen foto's."
Eerder ontwikkelde de NS al een app waarmee daders kunnen worden opgespoord en aangifte wordt gedaan bij de politie. De applicatie voorziet ook in de planning van de treinenschoonmaak. Wie betrapt wordt op het aanbrengen van graffiti, kon tot nu toe een taakstraf tegemoet zien, vergelijkbaar met mensen die zwartrijden of stationsmeubilair vernielen.