Ondernemers Utrechtse bloemenmarkt luiden de noodklok: 'Verlies parkeerplekken en milieuzone kost mogelijk tonnen'

UTRECHT - Ondernemers die elke zaterdag op de bloemenmarkt op het Janskerkhof in Utrecht staan, vrezen hoge kosten door de nieuwe Euro 6-norm die vanaf januari in de Utrechtse milieuzone geldt. Daarnaast verdwijnen er parkeerplekken die klanten gebruiken om hun gekochte planten in te laden.
Ondernemers bloemenmarkt willen duidelijkheid van gemeente
"We willen met de gemeente in gesprek," vertelt Natasja van Rossum van Kwekerij de Beeksterhof. "Als we een nieuwe vrachtauto moeten kopen, kost ons dat 120.000 euro. En de levertijd is ook heel lang."
De ondernemers maken zich ook zorgen over het verlies van veertien parkeerplaatsen op het Janskerkhof. Die zijn onlangs verwijderd om plaats te maken voor extra fietsenstallingen, tot frustratie van Natasja.
"Op den duur wil de gemeente het centrum van Utrecht autovrij maken. Dat begrijpen we wel, maar na een zwaar coronajaar hopen we op wat toegeeflijkheid. We willen graag een ontheffing voor de Euro 6-norm en we willen ook dat de klanten die met auto komen hun gekochte planten dichtbij de markt in kunnen laden. Mogelijk met een parkeerplek waar je 15 minuten mag laden en lossen."
De tekst gaat door onder de foto.
Bloemen op de bloemenmarkt
Bloemen op de bloemenmarkt © RTV Utrecht

Ondernemersorganisatie

Evelyn Bethume van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel ziet de problemen van de bloemenmarkt ook terug op andere markten in Utrecht. Volgens haar is de investering in nieuwe voertuigen met Euro 6-norm voor veel ondernemers niet te betalen.
"En het is maar de vraag voor hoe lang zo'n vrachtwagen te gebruiken is. In de toekomst is het de bedoeling dat de ondernemers aan de Tractieweg hun vrachtwagens overladen op elektrische voertuigen en daarmee de stad in rijden. Maar dat overladen kost ook erg veel tijd. Dan moet een ondernemer een paar uur extra werken, zonder dat dit geld oplevert."

Gemeente

De gemeente Utrecht wil nog niet reageren op de zorgen van de ondernemers. Wel geeft een woordvoerder aan dat er op korte termijn een gesprek is gepland met de ondernemers.