Podcast Stadhuisplein Utrecht: 'Dijksma aan een galg is walgelijk'

© RTV Utrecht
UTRECHT - In de podcast Stadhuisplein Utrecht zeggen de panelleden unaniem dat een tekening van burgemeester Dijksma aan een galg alle perken te buiten gaat. Dijksma deed vorige week aangifte van bedreiging nadat in een tunnel een tekening werd aangetroffen die zij als bedreigend ervaart. In de podcast geven de sprekers haar groot gelijk, het is een smakeloze tekening.
De ophef ontstond toen onbekenden het spelletje 'galgje' natekenden. Aan de galg hing een poppetje met een ambtsketen om, en het te raden woord was overduidelijk 'Dijksma'. Oud-wethouder Yet van den Bergh maakt korte metten met de maker: "Smakeloos, als ik kijk naar Nederland op dit moment, hoe agressief de toon is, hoe weinig ruimte er is voor anders denkenden, dat er continu een dreiging is voor mensen die gewoon hun vak uit oefenen, dan is het ronduit pijnlijk. Ik vind het walgelijk en onverdiend." Maar Yet trekt ook zelf het boetekleed aan, en verwijst naar Twitter waar de discussie regelmatig ontspoort.

Jodenster

Arjan Kleuver is oud-raadslid voor D66 en tegenwoordig betrokken bij Centrum Management Utrecht: "We moeten blij zijn dat we in een behoorlijk goed functionerende democratie leven, daar mag je ontzettend veel kritiek op hebben. Maar we gaan echt te ver als we mensen aan een galg tekenen, of als mensen met Jodensterren op lopen. Het loopt de spuigaten uit."
Tom Staal is politiek-verslaggever voor GeenStijl: "Als je bij wijze van spreken de Dom of het stadhuis aan een galg had gehangen, dan had ik de satire en de kritische noot nog begrepen."

Communisten

In de podcast die je hier kan beluisteren, praat het panel onder leiding van RTV Utrecht-journalist Marc van Rossum du Chattel verder over de aanloop naar de verkiezingen. Partijen stellen hun kandidatenlijsten op, met soms lastige keuzes. Zo lijkt bevlogen raadslid Hester Assen te sneuvelen, zij staat nagenoeg onverkiesbaar. En de SP stevent af op een splitsing, de landelijke partij ageert tegen de afwijkende standpunten van een aantal lokale leden, dat een teveel communistische koers vaart.
Het panel praat ook over de diverse lijsttrekkersverkiezingen. Bij D66 stapt Ellen Bijsterbosch op, nadat ze die verkiezing verloor. Yet: "Raar dat iemand vertrekt als die verliest." Bij GroenLinks verloor Pepijn Zwanenberg opnieuw de strijd. Arjan: "Dat is wel een heel duidelijk politiek signaal dat de leden van GroenLinks aan Pepijn hebben afgegeven."