Irritatie over afvalproblemen in Utrecht-West: 'Napels aan het Amsterdam-Rijnkanaal'

UTRECHT - De ergernis over afvalproblemen in de Utrechtse wijken Oog in Al, Majellapark en Schepenbuurt loopt hoog op. Sinds het nieuwe inzamelsysteem is ingevoerd, gaat het mis.
De zwarte kliko's zijn begin deze maand opgehaald bij de bewoners, terwijl er nog onvoldoende ondergrondse containers zijn. Bovengrondse containers zijn geplaatst als tijdelijke oplossing, maar er zijn er te weinig en ze worden volgens bewoners niet vaak genoeg geleegd waardoor afvalzakken ernaast worden gezet.
© RTV Utrecht
Volgens sommige bewoners is er een "grote puinhoop" ontstaan door onzorgvuldig en gehaast over te stappen op een nieuw afvalophaalsysteem. Toch zeggen anderen weer dat ze al heel lang geleden voor het eerst zijn geïnformeerd over de komst het nieuwe inzamelsysteem.
"Het is gek dat je het hele jaar wijkberichten krijgt over het nieuwe inzamelen en als het dan misgaat, hoor je niks meer", laat een bewoonster van de Händelstraat weten. "Maar mijn zieke buuf loopt nu dagelijks naar vier containers en die zijn elke dag vol. Zakken stapelen zich thuis op. Zet dat informeren door als het anders loopt. Je kan niet een jaar lang 84728 wijkberichten sturen en als het faliekant mislukt niks meer laten horen."
In Utrecht-West wordt al gekscherend gesproken over 'Napels aan het Amsterdam-Rijnkanaal'. Bewoners vrezen ongedierte en stankoverlast, onder meer bij het Beethovenplein en de Catharine van Renneslaan. Sommigen zouden al naar De Meern rijden om afvalzakken weg te brengen.
"Zojuist geprobeerd om m'n vuilniszak weg te gooien in een van de gloednieuwe containers. Helaas zat deze al vol en lagen er al veertien zakken naast. Lijkt me niet de bedoeling van het nieuwe scheiden", twittert Kim. "Ze komen bij mij van straten ver wanhopig op zoek naar een container waar nog wel vuil in kan", zegt een andere bewoner. "Ik snap hier niets van. Jaren lang haal je containers op, je weet waar, hoeveel, hoe zwaar en vol. Waar gaat het nu toch fout gemeente Utrecht? Of is dit stagiaire-werk?"

Gemeente erkent problemen

"Er zijn inderdaad problemen met de invoering van Het Nieuwe Inzamelen", reageert de gemeente. "Wij proberen dit op te lossen door drie keer per week langs te komen om de huidige containers te legen en zakken die ernaast gezet worden op te ruimen."
De webcare-afdeling van de gemeente heeft inmiddels de handen vol aan de vele reacties op sociale media. "Het is een puinhoop, dat weten we", tweet de gemeente. "Onze collega's proberen met man en macht dit op te lossen tot de containers geleverd kunnen worden. Helaas kunnen we daar weinig aan veranderen. Het is onwijs vervelend, maar we moeten het ermee doen." Verder verwijst de afdeling door naar verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure.
Volgens de gemeente is er een probleem met de levering van de ondergrondse containers die nog geplaatst zouden moeten worden en "hebben de andere containers het nu wat drukker". Daarnaast is er op verschillende plekken bezwaar gemaakt tegen de ondergrondse containers waardoor er vertraging is ontstaan. Op basis van eerder ervaringen zou de situatie binnen vier tot zes weken sterk zijn verbeterd, hebben bewoners te horen gekregen.