Eerste weekend in Utrecht met de coronapolsbandjes: Hoe bevalt dat?

© ANP
UTRECHT - "Handig, maar misschien ook een tikje fraudegevoelig." Dit weekend gebruikt Utrecht voor het eerst polsbandjes om toegang tot horeca te krijgen. Die bandjes moeten het makkelijker maken om - zonder steeds een QR-code te moeten tonen - verschillende kroegjes, theaters en uitgaansgelegenheden te bezoeken. Hoe bevalt dat eigenlijk?
Coronabandje: hoe bevalt 'ie?
Sinds donderdag kunnen horecabezoekers in Utrecht gebruik maken van polsbandjes als coronatoegangsbewijs. Horecazaken hadden daar al eerder bij de gemeente op aangedrongen.
De polsbandjes moeten de druk op de horeca verlichten. Eerder waren ondernemers nog verplicht om van elke bezoeker QR-codes te scannen. Verschillende steden gingen Utrecht al voor, waaronder Breda en Rotterdam. Minister Grapperhaus liet ook al weten dat onder voorwaarden het gebruik van de polsbandjes is toegestaan.

1600 bandjes

Op donderdag, vrijdag en zaterdag van 14.00 uur tot 23.00 uur worden op drie centrale plekken in de binnenstad uitgiftepunten voor de polsbandjes ingericht. De drie plekken zijn de Neude, Lucas Bolwerk en het Ledig Erf. De bandjes zijn te gebruiken in de binnenstad, de aanloopstraten en de pleinen in het centrum. Horecabezoekers kunnen een polsbandje afhalen op vertoning van een coronatoegangsbewijs in combinatie met een geldig ID-bewijs.
"Gisteren zaten we op zo'n 1600 bandjes, dat was het dubbele van een dag ervoor," vertelt Bibi, coördinator bij een polsbandjes uitgiftepunt. Ze verwacht dat vanavond nog meer mensen met een polsbandje gaan stappen. "Ik heb er zin in!"