'Utrechtse school verplicht ouderbijdrage', Kamer overlegt vandaag over SvPO

© Pixabay
UTRECHT - De School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) in Utrecht zou ouders verplichten om geld te betalen voor taalreizen en examentrainingen. Dat blijkt uit correspondentie vanuit de school, die in bezit is van Trouw. De SvPO is al vaker in opspraak geweest.
"De Utrechtse vestiging verplicht ouders een bijdrage van 450 euro te betalen. Wordt dat bedrag niet overgemaakt, dan mogen de kinderen niet mee op taalreizen of deelnemen aan de examentrainingen", schrijft de krant. Dat is wettelijk niet toegestaan.
De onderwijsinspectie heeft laten weten de kwestie te bespreken met het bestuur. "Al organiseren ze een punnikclub op woensdagmiddag, alles wat vanuit de school wordt geïnitieerd, moet toegankelijk zijn voor iedereen. Ook als ouders de vrijwillige bijdrage niet kunnen betalen."

Verscherpt financieel toezicht

Deze zomer kwamen de acht SvPO-vestigingen onder verscherpt financieel toezicht te staan. Vandaag overlegt de Kamer over de SvPO op initiatief van SP-Kamerlid Peter Kwint, die aan Trouw laat weten dat hij wil dat er hard ingegrepen wordt.
"Anderhalf jaar geleden stelde ik voor het eerst vragen over deze school. De inspectierapporten zijn keihard, en toch wordt er heel veel tijd besteed aan herstelopdrachten en het monitoren daarvan."
Kwint: "Moet de school dicht? Laat ik het zo zeggen: het is zeldzaam, het gebeurt bijna nooit, maar ik weet inmiddels niet meer wat er nog meer nodig is."

Gelijke kansen

In mei van dit jaar liet het Utrechtse college weten dat vanaf komend schooljaar geen leerlingen meer uitgesloten zouden worden als hun ouders de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen. Zeven scholen hadden toegezegd die regel te veranderen.
"In Utrecht streven we ernaar dat alle kinderen kunnen meedoen, gelijke kansen hebben en hun talenten kunnen ontwikkelen. Ongeacht de financiële thuissituatie. Om dat te realiseren zorgen wij dat iedereen mee kan doen, ook op school", schreef het college toen in een brief aan de gemeenteraad.